Bart Swings schaatst nieuw Belgisch record op 1.500 meter

Bart Swings heeft vrijdag op de wereldbeker snelschaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City zijn Belgisch record op de 1500 meter verbeterd. Daarmee nam Swings revanche voor de val van vorige week in Calgary op deze afstand. De 22-jarige student uit Leuven klokte af in 1:45.23. Dat is 27 honderdsten sneller dan de toptijd die […]

Bart Swings heeft vrijdag op de wereldbeker snelschaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City zijn Belgisch record op de 1500 meter verbeterd. Daarmee nam Swings revanche voor de val van vorige week in Calgary op deze afstand.

De 22-jarige student uit Leuven klokte af in 1:45.23. Dat is 27 honderdsten sneller dan de toptijd die hij op 10 maart in Heerenveen had neergezet (1:45.50). Met die oude recordtijd won hij toen in de seizoensfinale zijn eerste wereldbekerwedstrijd. Swings eindigde vrijdag in de B-groep als zesde. Door zijn val van vorige week was hij naar die klasse gedegradeerd en werd hij gekoppeld aan de bescheiden Galbaatar Uuganbaatar uit Mongolië. De Gele Duivel opende in 24.30 (eerste 300 meter) en noteerde vervolgens ronden van 26.1, 26.9 en 27.8. De schaatsers in de A-groep komen later in actie. De winnaar van de B-groep was Harald Silovs uit Letland (1:44.66).

Net als in Calgary zal Swings in Salt Lake City nog starten op de ploegenachtervolging en de 5000 meter. Het ijs in Salt Lake City, waar in 2002 om olympische medailles werd geschaatst, staat bekend als zeer snel. Als gevolg van de hoge ligging (1425 meter boven de zeespiegel) is de luchtweerstand er gering. Van de elf mondiale afstandsrecords (mannen en vrouwen) zijn er zes in Salt Lake City geschaatst, de overige vijf werden in Calgary op de tabellen gezet.

Belga Foto EPA

Reacties

wpDiscuz