Barts Swings 29e in schaatsmarathon Breda

Bart Swings is zaterdag in een schaatsmaraton in het Nederlandse Breda als 29e geeindigd. Swings zag de wedstrijd over 125 ronden, bijna 50 kilometer, als een perfecte training voor de Olympische Winterspelen, die over zeven weken in het Russische Sochi van start gaan. De Nederlander Arjan Stroetinga van de heersende BAM-ploeg won de race, voor […]

Bart Swings is zaterdag in een schaatsmaraton in het Nederlandse Breda als 29e geeindigd. Swings zag de wedstrijd over 125 ronden, bijna 50 kilometer, als een perfecte training voor de Olympische Winterspelen, die over zeven weken in het Russische Sochi van start gaan.

De Nederlander Arjan Stroetinga van de heersende BAM-ploeg won de race, voor zijn landgenoot Sjoerd Huisman en de Fransman Alexis Contin, een ploeggenoot van Stroetinga. Swings maakte geen deel uit van een kopgroep van zestien schaatsers, die een voorsprong van een ronde pakte.

Pittige training

De 22-jarige student uit Leuven werd na zijn overwinning vorige week in Alkmaar om zijn offensieve manier van rijden in een Nederlandse krant geafficheerd als “De Beul uit België”. Deze week stond Swings voor een pittige trainingsstage van vier dagen op de schaats op de binnenbaan van Erfurt in Duitsland, alvorens voor de volgende marathon terug te reizen naar Breda.

Daar bleek dat hij weinig aan zijn strijdwijze had veranderd. Wel trof hij in Breda een sterker peloton dan vorige week, met onder meer Jorrit Bergsma, één van zijn olympische concurrenten. Vaak was Swings voorin het peloton te vinden. Vijftig ronden voor het einde ontsnapte hij met klassementsaanvoerder Bob de Vries, maar die poging mislukte.

Sportman van het Jaar

Voor de marathon in Breda liet Swings de meerkamp om de Belgische titel in Eindhoven schieten. Voordeel is dat hij nu zondag aanwezig kan zijn bij het Sportgala, waar hij een van de drie kandidaten is voor de titel van Sportman van het Jaar.

Belga, archieffoto Belga

Reacties

wpDiscuz