België wordt met Belgisch record elfde in ploegenachtervolging schaatsen Sport
België wordt met Belgisch record elfde in ploegenachtervolging schaatsen
Sport

België wordt met Belgisch record elfde in ploegenachtervolging schaatsen

De Belgische schaatsers zijn zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City in de ploegachtervolging als elfde geëindigd. Bart Swings, Ferre Spruyt en Maarten Swings noteerden over de acht ronden (ruim drie kilometer) op het snelle ijs een tijd van 3:45.64, een Belgisch record.

Dat is beter dan vorige week toen de formatie zich zeer bescheiden in 3:48.43 als twaalfde klasseerde en de schaatsers elkaar gedurende de rit zo'n beetje kwijtraakten. Voor een olympisch startbewijs is echter een achtste plaats in het klassement na de wereldbekerwedstrijden van Berlijn, begin december, vereist. Dat is vooralsnog een te zware klus.

Nederland wint

De dagwinst ging net als een week geleden naar Nederland in een nieuwe wereldrecordtijd (3:35.60) voor de Verenigde Staten (3:37.22) en Zuid-Korea (3:37.51). Coach en manager Bart Veldkamp mikte op een tijd van 3:45 en was tevreden met een fractie meer. "Strak gereden", was het compliment.

In tegenstelling tot een week geleden in Calgary verliep de samenwerking tussen de drie schaatsers goed. De strategie om Bart Swings de eerste vier ronden het trio te laten aanvoeren en vervolgens Ferre Spruyt anderhalve ronde het roer in handen te geven, werkte goed. De laatste 2,5 ronden waren opnieuw voor Bart Swings.

Krachtsverschil Swings

In de beginfase van de rit viel de tegenstand van Japan door een een valpartij weg. Zes ronden legden de Belgen af in minder dan 28 seconden, alleen de opening (32.38) en de zesde ronde (28.1) kwamen daarboven. Feitelijk probeem is natuurlijk dat het krachtsverschil tussen de gebroeders Swings erg groot is. Een alternatief ontbreekt echter, omdat België slechts over drie schaatsers van enig niveau beschikt.

Bart Swings had er de voorkeur aan gegeven enige uren voor de ploegachtervolging niet te starten op de 1.000 meter. Hij was ontevreden over zijn 1.500 meter op de openingsdag, na een slechte nachtrust in het huurhuis van de Stresslessploeg.

Belga, foto Belga

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties