Buitenlandse wielerploegen moeten waarborg storten voor Belgische renners Sport
Buitenlandse wielerploegen moeten waarborg storten voor Belgische renners
Sport

Buitenlandse wielerploegen moeten waarborg storten voor Belgische renners

Buitenlandse wielerploegen die een Belgische renner in dienst hebben, zullen een waarborgsom moeten storten aan de Belgische Wielrijdersbond. Die renners worden ook officieel 'bedienden'. Dat beslist de Kamer straks op voorstel van Carina Van Cauter (Open Vld, foto midden).

De Belgische Wielrijdersbond moet een licentie afleveren voor Belgische renners die bij een buitenlandse ploeg rijden, maar die in België hun domicilie hebben. De Belgische Wielrijdersbond is officieel de werkgever van deze renners. Hij moet dus de bijdragen voor de sociale zekerheid storten aan de staat. Probleem is nu dat heel wat buitenlandse ploegen de renners zien als "zelfstandigen" en dat zij aan de Wielrijdersbond geen bijdragen voor de sociale zekerheid willen betalen.

Van Cauter wil daarom dat deze ploegen een waarborg betalen vooraleer de Wielrijdersbond een licentie aflevert voor hun Belgische renners. Die waarborg zal zo groot zijn als de som van de sociale zekerheidsbijdragen die de ploegen voor hun Belgische renners moeten betalen. De waarborg zal zelfs iets hoger zijn, want er komen ook nog beheerskosten bij. De Wielrijdersbond moet immers ook de startgelden onder de wielrenners verdelen en de fiscale afhandeling hiervan organiseren (de bedrijfsvoorheffing inhouden en doorstorten, de fiscale fiches afleveren e.d.). Door deze regeling zal de Wielrijdersbond zeker zijn dat hij de sociale zekerheidsbijdragen van buitenlandse ploegen krijgt.

Bovendien zal de term 'beroepsrenner' vervangen worden door de term 'eliterenner met contract'. Dat moet duidelijk maken dat de renner géén zelfstandige is, maar een werknemer. En meer bepaald een bediende.

Van Cauter is de dochter van Emiel Van Cauter, Belgisch kampioen bij de beroepsrenners in 1955. Ze heeft zelf een zoon-wielrenner en is dus heel gevoelig voor de problematiek. Het voorstel wordt gesteund door de drie klassieke politieke families in beide delen van België.

JDW

Foto's: Belga Foto midden: Carina Van Cauter Foto boven: Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert van de Amerikaanse ploeg BMC

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties