Ex-profrenner doet straffe uitspraak: "Mechanische doping bij Jumbo-Visma. Niet normaal hoe snel Kuss rijdt!" Sport
Ex-profrenner doet straffe uitspraak: "Mechanische doping bij Jumbo-Visma. Niet normaal hoe snel Kuss rijdt!"
Sport

Ex-profrenner doet straffe uitspraak: "Mechanische doping bij Jumbo-Visma. Niet normaal hoe snel Kuss rijdt!"

Sinds het tijdperk van Lance Armstrong zijn ‘dominante’ prestaties in het wielrennen soms onderwerp van twijfel, maar wat Jérôme Pineau (43) in de podcast Les Grandes Gueules du Sport van RMC Sport heeft verkondigd, zijn duidelijke beschuldigingen. De voormalige Franse wielrenner is er stellig van overtuigd dat er sprake is van mechanische doping bij Jumbo-Visma. Say what!?

Pineau was onlangs te gast in de podcast en liet meteen merken dat hij niet terughoudend is als het gaat om scherpe uitspraken. Hij heeft ernstige twijfels bij de indrukwekkende prestaties van Jumbo-Visma in de Vuelta, waar ze de eerste drie plaatsen in het algemeen klassement innemen. Volgens hem gebeurt dit niet op een eerlijke manier. "De internationale autoriteiten brengen onze sport schade toe. Ze staan te veel toe, voeren te weinig controles uit en buigen voor de grote teams. Dat is gevaarlijk. Dan kun je allerlei vermoedens krijgen,” zei Pineau.

"Hoe kun je die versnelling anders verklaren?"

“We zien de beelden... Ik heb het niet over doping, maar over iets nog verontrustenders. Mechanische doping? Ja, mechanische doping," beweert Pineau stellig. "Hoe kun je de versnelling van Sepp Kuss op de Tourmalet verklaren, wanneer hij het opneemt tegen renners zoals Juan Ayuso, Cian Uijtdebroeks – die als een groot talent wordt aangekondigd – en Marc Soler? Dit zijn geen zwakke renners. Kuss versnelt met een snelheid van tien kilometer per uur sneller, moet dan afremmen vanwege een toeschouwer en versnelt vervolgens opnieuw met tien kilometer per uur ten opzichte van die jongens. Hoe is dat te verklaren?"

(hieronder de aanval waarover Pineau het heeft)

"Armstrong? Daar wist heel het peloton het ook!"

Het argument van een andere gast in de podcast dat de fietsen wel degelijk worden gecontroleerd op mechanische doping, overtuigt Pineau niet. "We kunnen opmerken dat sommige autoriteiten afhankelijk zijn van financiële middelen om te kunnen bestaan. Het is mijn sport, mijn levensonderhoud, en mijn passie. Maar ik maak me zorgen, ik zie bepaalde zaken... Bij de Col de Spandelles (die in de etappe naar de Tourmalet de voorlaatste klim was, red.) lijkt Kuss tien seconden vooruit te gaan zonder te trappen. Ik begrijp niet hoe dat kan."

Wanneer wordt opgemerkt dat er geen concrete bewijzen zijn, antwoordt Pineau: "Bij Armstrong waren er ook geen concrete bewijzen, maar de renners in het peloton waren zich wel bewust van zijn bedrog. Nu gebeurt precies hetzelfde."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties