Fortnite voor de rechter omdat het... 'even verslavend is als cocaïne' Sport
Fortnite voor de rechter omdat het... 'even verslavend is als cocaïne'
Sport

Fortnite voor de rechter omdat het... 'even verslavend is als cocaïne'

Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, zit dik in de problemen in Canada. Het gerecht aldaar buigt zich immers binnenkort over een groepsvordering van drie ouderparen die zeggen dat het spel Fortnite even verslavend is als cocaïne en dat hun kinderen daar het slachtoffer van zijn geworden.

Volgens de ouders leidt Fortnite onder andere tot de volgende problemen: migraine, rugpijn en sociale problemen. Ook zouden hun kinderen zich niet meer wassen, niet meer eten en niet slapen. Bij één van de kinderen zou door een arts in een kliniek in Quebec een gameverslaving zijn vastgesteld.

Gratis, maar niet gratis

De ouders klagen ook dat het spel aanspoort om buitensporig veel geld uit te geven. Fortnite is een gratis spel, maar gamers kunnen wel geld uitgeven aan bijvoorbeeld ‘skins’ of een ‘Battle Pass’. Een van de kinderen in de rechtszaak zou zo ruim 4.100 euro hebben besteed. De ouders eisen een schadevergoeding en een terugbetaling van de aankopen die de minderjarige spelers deden in Fortnite.

“Zelfde tactiek als bij gokspelen”

Enkele Canadese advocaten zeiden het volgende over de zaak: “Toen Epic Games Fortnite ontwikkelde, huurde het jarenlang teams van psychologen in. Ze groeven echt in het menselijk brein en deden alles om het zo verslavend mogelijk te maken. Ze gebruiken dezelfde tactieken als bij gokspelen. Het gaat om een spel dat ontwikkeld werd door teams van gespecialiseerde psychologen om het verslavend te maken en we verwijten het bedrijf om niet alle risico’s en gevaren van het product bekendgemaakt te hebben.”

Epic Games riskeert nu een boete van ‘tientallen tot honderden miljoenen dollars’. Zelf zegt het dat er onvoldoende bewijzen zijn. Zo zou er in het dossier geen expertenverslag zitten, of een formele medische diagnose van de verslaving. In april ging het bedrijf al wel akkoord met een schikking van 26,5 miljoen Amerikaanse dollar in de Amerikaanse staat North-Carolina rond de aankopen door minderjarigen.

(Bron: hln.be)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties