Gerecht wacht onderzoek arts af voor ondervraging Bart Wellens Sport
Gerecht wacht onderzoek arts af voor ondervraging Bart Wellens
Sport

Gerecht wacht onderzoek arts af voor ondervraging Bart Wellens

De onderzoeksrechter in Turnhout wacht om Bart Wellens te laten ondervragen tot wanneer de wetsdokter het medisch dossier van de renners heeft onderzocht. Dat zal hoogstens een week of twee duren, aangezien het maar om een dun bundeltje gaat.

Een inbeslagname van een medisch dossier verloopt volgens strikte procedures. “De politie moet eerst de Orde van Geneesheren contacteren en die stuurt iemand mee met de politiemensen die bij de dokter thuis of in het ziekenhuis het dossier gaan ophalen”, zegt dokter Leunkens. Hij is voorzitter van de Antwerpse raad van de Orde van Geneesheren.

Wetsdokter

In het geval van Wellens gaat het om zijn dossier in het ziekenhuis van Geel. De map wordt in een omslag gestopt en die wordt verzegeld naar de griffie gebracht. Een deskundige, aangesteld door het parket, in principe een wetsgeneesheer, krijgt inzage in het dossier. De onderzoeksrechter kan enkel vragen stellen aan de wetsdokter.

En stel dat de artsen die Wellens begin januari behandelden, eerst in Geel en later in het UZA in Edegem, verdachte substanties of sporen dat hij geknoeid had met zijn bloed zouden ontdekt hebben, in hoeverre hadden ze dat dan moeten melden aan het gerecht, vroegen we aan professor medisch recht aan de KU Leuven Herman Nys.

Beroepsgeheim

“Stel dat er iets gevonden zou geweest zijn, dan moest - of beter: mocht - zijn behandelende arts dat niet melden. De regel is dat niet alleen de arts gebonden is aan zijn medisch beroepsgeheim, ook de patiënt die mogelijk dader is van een misdrijf geniet bescherming door datzelfde beroepsgeheim.” Enkel in zeer extreme gevallen kan er een uitzondering worden gemaakt op die regel.

Infectie van de tandwortels oorzaak?

Mogelijk ligt een infectie van de tandwortels aan de basis
van de hartproblemen die Bart Wellens net voor het Belgisch
kampioenschap veldrijden velden. Dat schrijven de Corelio-kranten.

Geen griep, geen doping, maar ontstoken tandwortels dus zouden ervoor
hebben gezorgd dat het hart van Wellens nog voor amper 31 procent
werkte, zijn lever en milt niet goed functioneerden en hij ternauwernood
aan de dood ontsnapte, zo staat te lezen in de kranten.

Bart Wellens wilde alleen kwijt dat hij "zeer goed en bevestigend
nieuws" had gekregen. "Er volgt binnenkort een communiqué van de
ploeg met goed nieuws", luidde het nog.

TG, HHM, HN

Foto: JVDP

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties