Handige gids voor EK-loting met Rode Duivels Sport
Handige gids voor EK-loting met Rode Duivels
Sport

Handige gids voor EK-loting met Rode Duivels

De spanning neemt toe in en rond het Palais des Congrès Acropolis in Nice. Daar bepaalt de UEFA zondag om 12 uur bij loting de kwalificatiepoules voor het EK 2016, dat in Frankrijk plaatsvindt. Bondscoach Marc Wilmots, die zaterdag 45 jaar geworden is, heeft tijdens de reis naar de Franse Azurenkust maar één vraag: in welke groep belanden de Rode Duivels? Op onze website vindt u echter alle nodige informatie, om de loting op Canvas goed te kunnen volgen.

Hoe zien de potten eruit?

De 54 landen werden op voorhand reeds verdeeld over zes potten, naargelang sterkte met de beste landen in pot 1 en de zwakste in pot 6.

Anders dan bij de WK-loting zit België nu niet in de eerste trommel maar in pot 2. Dit komt doordat de UEFA de resultaten van de vorige drie voorrondes hanteert, terwijl de FIFA voor het WK de wereldranglijst gebruikte. Niet getreurd echter: bij de vorige EK-loting zat België nog in de derde bokaal.

Hier kunt u alvast eens kijken welk land u wilt vissen uit de potten 1, 3, 4, 5 en 6:

POT 1: Spanje, Duitsland, Nederland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Rusland, Bosnië. POT 2: BELGIË, Oekraïne, Kroatië, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Tsjechië, Hongarije, Ierland. POT 3: Servië, Turkije, Slovenië, Israël, Noorwegen, Slovakije, Roemenië, Oostenrijk, Polen. POT 4: Montenegro, Armenië, Schotland, Finland, Letland, Wales, Bulgarije, Estland en Wit-Rusland. POT 5: IJsland, Noord-Ierland, Albanië, Litouwen, Moldavië, Macedonië, Azerbeidzjan, Georgië, Cyprus. POT 6: Luxemburg, Kazachstan, Liechtenstein, Faëröer, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

Organisator Frankrijk gaat automatisch naar groep I.

Hoe gaat de loting in zijn werk?

De Rode Duivels zullen lang in spanning gehouden worden. De loting begint namelijk bij pot 1 maar vervolgens wordt overgeschakeld naar pot 6 om in oplopende volgorde te eindigen bij pot 2. Finaal zal de UEFA negen groepen gevormd hebben van zes landen.

Nieuwigheid is dat in groep I slechts vijf landen werkelijk zullen strijden voor een EK-ticket terwijl Frankrijk, dat als organisator rechtstreeks geplaatst is, enkel in vriendschappelijk verband zal meespelen. Op deze manier kan het EK-gastland haar niveau blijven onderhouden.

Zijn er nog nieuwigheden?

Voor het eerst in de geschiedenis strijdt Gibraltar mee, een Brits overzees gebied ten zuiden van Spanje met amper 30.000 inwoners dat daarmee het kleinste UEFA-lid is. Wegens de gespannen verhoudingen worden Gibraltar en Spanje tijdens de loting gescheiden gehouden, net als Armenië en Azerbeidzjan.

Ook nieuw is dat, omwille van tv-rechten, bij voorbaat is vastgelegd dat Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland niet in groep I kunnen terechtkomen. Zo zijn hun tv-stations verzekerd van twee extra matchen met inzet.

Wie mag naar het EK?

Hoe zwaar de loting misschien ook wordt, de Rode Duivels horen zich altijd voor het EK te kunnen plaatsen. Voor het eerst mogen er straks immers 24 in plaats van 16 landen naar het EK. Dat zijn alle negen groepswinnaars én alle nummers twee, plus de beste derde. De acht overige nummers drie worden opgevangen in barrages, waarvan er nog eens vier naar Frankrijk mogen.

WVO, SBE

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties