In Memoriam: Wouter Weylandt Sport
In Memoriam: Wouter Weylandt

Na de verschrikkelijke valpartij tijdens de derde rit van de Ronde van Italië kwam onze landgenoot Wouter Weylandt om het leven. Hiermee verliest het Belgische wielrennen een grote belofte en sprinter.
Als 15-jarige reed de renner zijn eerste koersen, nadat hij uit het triatlonwereldje de overstap maakte. Zijn eerste jaar stond in het teken van de aanpassing, maar vanaf toen begon hij wedstrijden te winnen. Toen hij als belofte derde werd in Parijs-Roubaix, mocht hij een stage doen bij Quickstep-Davitamon.

Zijn profcarrière kondigde zich rooskleurig aan, maar in zijn allereerste jaar kreeg hij klierkoorts. Ondanks de langdurige ziekte kon hij in het najaar toch nog laten zien dat hij een mooie toekomst voor zich had.

In 2007 volgde de grote doorbraak: naast mooie overwinningen in de Ronde van België en Ster Electrotoer won hij zijn eerste Pro Tour wedstrijd in de Eneco-Tour.

Het daarop volgende jaar werd hij derde in Gent-Wevelgem en volgde zijn eerste grote tour: de Ronde van Spanje, waar hij als knecht van Tom Boonen zware inspanningen leverde, maar in de laatste week zelf de 17de etappe won.

In 2010 reed hij de Ronde van Italië, waar hij in de derde etappe de spurt van het peloton kon winnen. De Giro stond dit jaar normaal gezien niet op zijn programma, maar toch ging hij er naar toe.

Tijdens de afdaling op 25 kilometer van de finish raakte de renner een muurtje, waardoor hij een van 20 meter maakte. Ondanks reanimatiepogingen van de artsen kon de hevig bloedende en bewusteloze renner niet meer gered worden.

De ironie van het lot wil dat hij net in die derde rit waarmee hij vorig jaar een prachtige overwinning behaalde, nu het leven liet. Wouter Weylandt zou in september vader worden, zijn vriendin is vijf maanden zwanger.