Neymar in de voetsporen van Romario en Ronaldo Sport
Neymar in de voetsporen van Romario en Ronaldo
Sport

Neymar in de voetsporen van Romario en Ronaldo

De 21-jarige Braziliaanse aanvaller Neymar maakt deze zomer de overgang naar FC Barcelona. Het supertalent stapt daarmee in de voetsporen van klinkende namen als Romario, Ronaldo en Ronaldinho.

Neymar da Silva Santos Júnior, zoals zijn volledige naam luidt, heeft zich al meermaals bewezen in zijn vaderland. Voor Santos scoorde hij 136 goals en gaf hij 65 assists in 224 officiële duels. Nu kan hij een topduo vormen met dat Argentijnse wonderkind, Lionel Messi. Het is echter nog maar de vraag of Neymar zal slagen in Europa. Volgens heel wat analisten is het niet zeker of de dribbelkont zich wel zal kunnen handhaven tegen harde verdedigers als John Terry of Pepe. Eerder bleek dat landgenoten als Robinho en Pato toch moeite hadden om door te breken.

In het verleden heeft er al heel wat Braziliaans voetbaltalent bij Barça gespeeld. We maakten een overzichtje van de grootste topspelers uit het Zuid-Amerikaanse land.

Romario

Romario de Souza Faria kwam in 1994 na vijf seizoenen bij PSV bij de Catalanen. In zijn eerste seizoen werd 'O Baixinho' (Het Kleintje') met dertig doelpunten topschutter in de Primera División en werd hij uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het jaar. Door zijn vele goals kroonde Barcelona zich ook tot landskampioen. Zijn tweede jaar in Spanje was een pak minder succesvol, met amper vier goals in dertien wedstrijden.

Ronaldo

Ronaldo Luis Nazário de Lima is wellicht de bekendste Braziliaan die ooit bij FC Barcelona heeft gespeeld. 'O Fenômeno' ('Het Fenomeen') speelde er slechts één seizoen, maar groeide er uit tot een van de beste voetballers op aarde. Op zijn twintigste pakte R9 de Trofeo Pichichi met 37 goals en werd hij uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het jaar in '96 en '97. Hij pakte de Copa del Rey en bezorgde Blaugrana met een penaltydoelpunt de Europa Cup II.

Rivaldo

Zijn opvolger, Vitor Borba Ferreira, kwam over van Deportivo La Coruña en speelde met de voetbalnaam Rivaldo. De man met de "magische" linker won twee landstitels (1998, 1999) en de Beker (1998). Ook 'Ribo', die de Gouden Bal kreeg in die periode, werd topschutter, met 36 goals.

Ronaldinho

Ronaldo de Assis Moreira of Ronaldinho debuteerde op 28 juli 2003 bij Barcelona. Na een prijsloos eerste seizoen werd hij in 2005 kampioen en pakte hij de Supercopa. Een jaar later veroverde Barcelona opnieuw de titel en won het de Champions League-finale tegen Arsenal.

Foto AFP

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties