Nieuwe Ronde: "Sportief verlies" en "Positief voor supporters" Sport
Nieuwe Ronde: "Sportief verlies" en "Positief voor supporters"
Sport

Nieuwe Ronde: "Sportief verlies" en "Positief voor supporters"

De aankomst van de Ronde van Vlaanderen verhuist de komende zes jaar naar Oudenaarde. De Muur van Geraardsbergen verdwijnt voor het eerst in 40 jaar uit het parcours. Hieronder een greep uit de reacties.

"Wij denken dat we de juiste keuze hebben gemaakt en vragen het publiek om dit een kans te geven", zegt organisator Wim Van Herreweghe. "Beleef het eerst voor je oordeelt. De nieuwe finale is maximaal toegankelijk voor de supporters. Die zullen de apotheose van de Ronde optimaal kunnen beleven. Vanop dezelfde plek zien ze de renners driemaal langsrijden, zonder dat ze zich moeten verplaatsen. Dit nieuwe parkoers verdient alle kansen."

Veel mogelijkheden

"Ik was er eerst niet voor te vinden", bekent Marc Uytterhoeven. "Rondjes rijden op het einde heeft voor mij te veel weg van een kermiskoers.
Maar ik heb enkele weken geleden die finale gereden, samen met onder meer Eddy Merckx en ben overtuigd geraakt. Het is absoluut niet
driemaal hetzelfde rondje en het heeft wel wat. Vergeet ook niet dat de Ronde bijvoorbeeld ook al in Gentbrugge en Wetteren is aangekomen."

Ook Walter Godefroot was eerst niet enthousiast toen hij het nieuwe parcours ging rijden. "Maar ook bij mij is het goed meegevallen. Als ploegleider zie ik het voordeel van de vele overgangen van kleine wegen naar brede banen, dat geeft je de kans je positie weer in te nemen. Voor de supporters zijn de herhaalde passages over de Oude Kwaremont ook positief. De mogelijkheden voor het publiek zijn daar veel groter."

'Sportief verlies'

"De Ronde wordt hoe dan ook zeer attractief, renners die meer dan één keer over de Paterberg en de Oude Kwaremont moeten, zullen sowieso voor spektakel zorgen", reageert de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester. "We zijn bijzonder gelukkig en zeer fier. Een Ronde-aankomst leeft al zolang bij tienduizenden wielerliefhebbers in Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, dus de keuze is fantastisch."

"Het wegvallen van de Muur en de Bosberg is een sportief verlies", verklaart de burgemeester van Geraardsbergen Freddy De Chou dan weer. "Ik vrees dat de Ronde een veredeld criterium rond Oudenaarde geworden is, wat geen goed idee is voor deze wedstrijd en misschien wordt dat wel de zwanenzang van het wereldbekergebeuren", aldus De Chou.

De Chou bekent ook dat het schrappen van de muur een toeristisch verlies betekent voor zijn stad. "De passage over de muur was onze bekendste attractiepool."

Vlaamse Ardennen

"De aankomst van de Ronde is een goede zaak voor de Vlaamse Ardennen", zegt burgemeester Luc Dupont van Ronse, één van de twee steden in de Vlaamse Ardennen die kandidaat was om de Ronde-aankomst te ontvangen.

"We zijn voluit gegaan voor onze kansen, en het is natuurlijk spijtig dat we de aankomst niet hebben. We hadden een goed dossier, maar ik heb er ook geen probleem mee dat de aankomst in Oudenaarde ligt. Het belangrijkste is dat de aankomst van de Ronde in de Vlaamse Ardennen ligt, wat een goede zaak is voor de regio die er beter van zal worden."

Aanpassing voor iedereen

Johan Museeuw wil eerst zelf aan de lijve ondervinden of de finale van de Ronde van Vlaanderen nu echt zwaarder is dan voorheen. "Als dat het geval is, dan vind ik het een jammerlijke beslissing om te verhuizen van Meerbeke naar Oudenaarde", geeft de drievoudige winnaar van Vlaanderens Mooiste mee.

Co-commentator José De Cauwer is de mening toegedaan dat de finale van de Ronde van Vlaanderen pittiger is en dat de verhuis naar
Oudenaarde enkele pluspunten met zich meebrengt. "We moeten soms wel eens afzien van de gedachte te leven met het verleden. De Ronde van Vlaanderen startte vroeger in Sint-Niklaas. De mensen schreeuwden destijds ook moord en brand met de verhuis naar Brugge, maar is dat nu nog het geval? De nieuwe finale zal zeker een nieuwe aanpassing worden voor iedereen."

Bij het organisatiecomité dat de afgelopen jaren de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke regelde is de verslagenheid groot. "Voor ons hoeft het niet meer", zegt voorzitter Willy Verlé. "Ik heb als voorzitter een standpunt ingenomen en ben er zeker van dat de rest van het comité me zal volgen. Ook de burgemeester van Ninove was akkoord om ermee te stoppen. Ze hebben te lang gewacht om een beslissing te nemen en nu staan we voor
een voldongen feit."

Foto Photo News

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties