Noemde Armstrong Bruyneel drie keer? Sport
Noemde Armstrong Bruyneel drie keer?
Sport

Noemde Armstrong Bruyneel drie keer?

Terwijl iedereen in spanning afwachtte wat Armstrong te vertellen had, was het voor ons, Belgen, gokken wanneer de naam 'Bruyneel' de eerste keer zou vallen. Maar die kwam niet. Of toch wel…
Als ploegleider van US Postal hielp Johan Bruyneel Lance Armstrong aan zeven opeenvolgende, ondertussen geschrapte, overwinningen in de Tour de France, zo leert ons wikipedia. De vraag is natuurlijk met wat Bruyneel nu precies een handje toestak. Bruyneels naam valt in het USADA-rapport meerdere malen, zou Armstrong de Belg met naam noemen?

Armstrong deed het niet. Hij weigerde anderen te beschuldigen van dopinggebruik of andere praktijken. Maar wie goed luisterde, kon niet om deze quotes heen die niet helemaal verhelderend zijn, maar wel veelzeggend…

1. "Ik ben de baas van de ploeg, maar ik organiseerde het dopinggebruik niet" - Een kleine zin die veel zegt: het dopinggebruik was wel degelijk georganiseerd, maar niet door Armstrong. Wie staat er wellicht het dichtst bij de renners en kent de trukken van de foor als geen ander?

2. "Ik was niet de man die mensen ontsloeg, ik zou dat wel gekund hebben, maar ik was het niet" - Armstrong legt uit hoe andere collega-renners onder druk werden gezet om een voldoende fysieke vorm te behalen, wat nogal logisch is. Dat doping hier de kers op de taart vormt, blijkt uit de verschillende getuigenissen van ploegmakkers. Wie niet voldoende presteerde - al dan niet op illegale wijze, moest er uit. Wie was de man die de mensen ontsloeg? Armstrong noemt weer geen naam.

3. "Ik heb Floyd Landis nooit laten vallen nadat ie betrapt was, het team is daar echter wel in te kort geschoten" - Een gedopeerde renner is verbrand, geen enkel team wil zich laten associëren met een gepakte coureur. Wat Armstrong hier lijkt te insinueren is de betrokkenheid van de teamleiding bij het dopinggebruik: wanneer de teamleiding recht in zijn schoenen staat, kunnen ze zonder boe of ba een renner laten vallen wanneer hij gebruikt - het is tenslotte een vorm van contractbreuk. Een team dat 'te kort schiet' wanneer ze een renner laten vallen na positieve controle, geeft ons de stellige indruk dat het team zelf een verpletterende verantwoordelijkheid draagt.

Of Armstrong vooralsnog de rol van het team zal toelichten in deel twee, is nog een vraagteken. Maar dat ook Bruyneel boter op zijn hoofd heeft, lijkt ons de logica zelve. (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties