Peter Vandenbempt: “Het was een verschrikkelijke draak van een match”

De Rode Duivels hebben de drie punten tegen voetbaldwerg Cyprus te pakken, maar dat is het enige positieve nieuws over de kwalificatiewedstrijd van gisterenavond. “Een collectieve non-prestatie”, noemt voetbalconnoisseur Peter Vandenbempt het. En gelijk heeft hij.

Hoewel we hoopten op een nieuwe forfaitscore tegen de nummer 86 op de FIFA-ranking, werd het gisterenavond slechts 0-1 in Cyprus. In de 86ste minuut dan nog. Het scheelde een haar of de ploeg van 322,8 miljoen euro leed puntenverlies in een land met godbetert 840.407 inwoners. Totaal geen tempo, nihil inspiratie, groepsgevoel ver te zoeken.

Dat vond ook analist Peter Vandenbempt. “Een draak van een match van de Belgen. Een collectieve non-prestatie. Helaas is dat niet van gisteren. Ik heb het al vaker gezegd: België kan geen tempo maken. Er zit weinig structuur of lijn in het aanvalsspel. Deze keer was het geen gebrek aan ruimte. De Cyprioten lieten veel ruimte. Het is veelzeggend dat de kansen van de Belgen, ook het doelpunt, er kwamen na een tegenaanval. Tegen Cyprus, kan je nagaan. In de eerste helft verstuurden ze veel lange ballen. Dat had de bondscoach ook niet gevraagd, neem ik aan. Gelukkig was er nog de klasse van De Bruyne om het verschil te maken. Dan win je toch met 0-1 en dan mag je naar het EK”, vertelt hij op Radio 1.

Het moet dus anders en beter. Als zelfs goudhaantje Kevin De Bruyne dat vindt, dan is het duidelijk. “Ik heb toch een beetje de indruk dat een aantal spelers nerveus wordt. De Bruyne heeft het letterlijk ook zo gezegd: “Na die volgende twee wedstrijden moeten we toch een keer samenzitten en praten, want zo kan het eigenlijk niet verder.” Van de beste speler in deze en de vorige campagne is dat toch een krachtig signaal. Die is gefrustreerd”, klinkt het.

Ondertussen komt het EK wel dichterbij, maar volgens Vandenbempt is er nog tijd genoeg. “De nationale ploeg heeft nog acht maanden om het Europees kampioenschap voor te bereiden. Dat moet volstaan, maar dat kan natuurlijk enkel als je het onderkent. Dat lijkt het geval te zijn. Aan de slag ermee, zodat de Rode Duivels over een klein jaar toch een Europees kampioenschap spelen dat we verwachten”, aldus de kenner. Het volledige interview kan je HIER beluisteren. (KDN)

Reacties

wpDiscuz