Philippe Gilbert rondt sterk Belgisch teamwerk af op Wereldkampioenschap Sport
Philippe Gilbert rondt sterk Belgisch teamwerk af op Wereldkampioenschap
Sport

Philippe Gilbert rondt sterk Belgisch teamwerk af op Wereldkampioenschap

Philippe Gilbert heeft zich zondag in Valkenburg tot wereldkampioen wielrennen gekroond. Na een aangename wedstrijd vertrok hij op de Cauberg en ging vol door tot aan de finish. De Noor Edvald Boasson Hagen werd tweede, de Spanjaard Alejandro Valverde eindigde op de derde plaats.

Na een nerveus begin raakte een groep van elf renners, zonder een Belg erbij, voorop. Het peloton, met Groot-Brittannië op kop, liet ze rustig rijden. De Spanjaard Juan Antonio Flecha zag het niet helemaal zitten en trok ten aanval. Hij kreeg onder meer Gianni Meersman en Jakob Fuglsang met zich mee. Voor Mark Cavendish ging het te hard en hij moest lossen. Op een van de passages van de Cauberg kreeg de uittredende wereldkampioen een warm applaus van de toeschouwers. Niet veel later staakte hij de strijd.

Op de zesde passage op de Cauberg zette Vuelta-winnaar Alberto Contador zich even door. Daarna was het opnieuw aan de Belgen en de Nederlanders om zich vooraan het peloton te nestelen. Wat later deelde Contador opnieuw een stevige tik uit. Hij kwam samen met onder meer Robert Gesink, Björn Leukemans en Thomas Voeckler tot aan de kopgroep. Daar bepaalden de Spanjaarden het tempo in de groep, die maximum anderhalve minuut voorsprong kreeg.

Op minder dan twee ronden van de streep haalde het peloton de koplopers in. Tijdens de beklimming van de laatste Bemelerberg was het Samuel Sánchez die zich voorop zette, maar iedereen spaarde zich voor de vervelende Cauberg waar de Belgen hun zinnen op hadden gezet.

Op de Cauberg trok Philippe Gilbert hard door. Kolobnev en Boasson Hagen kwamen sterk opzetten maar slaagden er niet meer in om een indrukwekkende Gilbert bij te halen. Aan de streep telde hij vier seconden voorsprong op Boasson Hagen. Valverde pakte brons op vijf seonden. Tom Boonen werd twaalfde.

De 30-jarige Gilbert volgt op de erelijst Mark Cavendish op. Hij is de eerste Belgsiche wereldkampioen sinds Tom Boonen in 2005.

Foto AFP

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties