Proces Pistorius deels live te volgen Sport
Proces Pistorius deels live te volgen
Sport

Proces Pistorius deels live te volgen

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank liet dinsdag toe dat een deel van het proces tegen Oscar Pistorius live uitgezonden kan worden. Het proces tegen de atleet en bekende Paralympiër begint volgende week.

De start van het proces, maandag, en bewijzen die experts voorleggen, kunnen uitgezonden worden, getuigenissen van getuigen en Pistorius zelf niet, aldus rechter Dunstan Mlambo.

De 27-jarige Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013 dood, in zijn huis in Pretoria.

Manipulatie?

Pistorius' advocaten waren gekant tegen een live-uitzending van het proces, omdat het getuigen zou beïnvloeden en hun getuigenissen zou veranderen. Volgens de rechter is dat argument gedeeltelijk geldig, maar moet er ook rekening gehouden worden met de persvrijheid.

De rechter is van mening dat het publiek zo het proces kan volgen zonder manipulatie door redacteurs.

De rechter zei dat de audio van het hele proces uitgezonden kan worden, maar dat televisiebeelden beperkt zouden zijn.

De Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNCA en de mediahuizen MultiChoice en Eyewitness News hadden toestemming gevraagd om "het proces van de eeuw" in het land live uit te zenden. Het proces kan ook op heel wat internationale belangstelling rekenen: goed 300 journalisten hebben toegang gevraagd tot de rechtszaal, die slechts plaats biedt voor 80 journalisten.

Belga, Archieffoto PN

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties