Procureur zaak-Ye: "Lierse-spelers wisten waar ze mee bezig waren" Sport
Procureur zaak-Ye: "Lierse-spelers wisten waar ze mee bezig waren"
Sport

Procureur zaak-Ye: "Lierse-spelers wisten waar ze mee bezig waren"

In de periode dat Zheyun Ye de plak zwaaide bij SK Lierse was daar een heuse criminele organisatie actief, die bestond uit Ye zelf maar ook uit trainer Paul Put, hulptrainer Patrick Deman en verschillende spelers uit de kern van de eerste ploeg. Dat heeft federaal procureur Jean-Pascal Thoreau maandagnamiddag gezegd op het proces rond "gokchinees" Zheyun Ye en de vervalste wedstrijden in de seizoenen 2004-05 en 2005-06.

SK Lierse zat eind 2004 in geldnood en Leo Theyskens, die het stadion van de club zou overnemen, kwam niet tijdig met het nodige geld over de brug. "Ye, die voordien interesse had getoond in Germinal Beerschot Antwerpen, maakte van de situatie gebruik om op het toneel te verschijnen", zei de federaal procureur. "Hij maakte trainer en spelers echter wijs dat de club te hoog geklasseerd stond en te duur was om er in te kunnen investeren."

Lierse slecht georganiseerd

Als Paul Put het verhaal van Ye geloofd heeft en meegedaan heeft aan het vervalsen van wedstrijden, is dat mede omdat Lierse slecht georganiseerd was, aldus procureur Thoreau. "Had de club een stevige, professionele structuur gekend, had ze probleemloos, los van individuele personen kunnen functioneren. Die sterke structuur was er echter niet, zodat de club, zoals zoveel voetbalclubs, afhankelijk was van de sterke man van het moment. Put heeft niet anders gedaan dan de sterke man die het op dat moment voor het zeggen had, te volgen en te geven wat hij wou."

"Put en hulptrainer Deman gingen vervolgens aan tafel zitten met een aantal spelers om samen te bespreken hoe ze te werk zouden gaan om Ye zijn zin te geven", ging de federaal procureur verder. "Dat maakt dat we te maken hebben met een criminele organisatie, onder leiding van Ye, en met Put en Deman als mensen die ook beslissingen kunnen nemen. Samen organiseerden ze een corruptie-systeem, dat als bedoeling had mensen op te lichten die op de betrokken voetbalwedstrijden wedden."

Spelers wisten wat ze deden

De Lierse-spelers wisten bovendien maar al te goed waar ze mee bezig waren, aldus nog de procureur: "Het geld dat ze kregen, was niet zomaar een vergoeding voor het verlies van de winstpremie. Daarvoor waren de bedragen te hoog, ze kregen immers tot 40.000 euro per wedstrijd."

Foto PN (Voormalige Liersespeler Marius Mitu)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties