Rasmussen beschuldigt ex-Girowinnaar van dopinggebruik Sport
Rasmussen beschuldigt ex-Girowinnaar van dopinggebruik
Sport

Rasmussen beschuldigt ex-Girowinnaar van dopinggebruik

De Deense oud-wielrenner Michael Rasmussen doet opnieuw stof opwaaien met zijn boek 'Gul feber' (Gele koorts, nvdr.), dat vanaf maandag in de winkelrekken ligt. In enkele fragmenten die woensdag in Deense media verschenen, beschuldigt hij onder meer de Canadese voormalige Giro-winnaar Ryder Hesjedal van dopinggebruik.

Hesjedal, in 2012 de beste in de Ronde van Italië, zou in 2003 als mountainbiker advies van Rasmussen gekregen hebben over het gebruik van verboden middelen. Samen met zijn landgenoten Seamus McGrath en Chris Sheppard wou Hesjedal volgens Rasmussen absoluut naar de Olympische Spelen van 2004 in het Griekse Athene. "Ze verbleven ongeveer twee weken bij mij", aldus Rasmussen. "Ik trainde met hen in de Dolomieten en leerde hen hoe ze zich epo en Synacthen (type cortisone, nvdr.) konden toedienen."

Verder stelt Rasmussen dat zijn landgenoot en voormalig Raborenner Rolf Sorensen hem Synacthen leerde kennen en dat Bjarne Riis, ploegleider bij CSC-Tiscali, op de hoogte was van dopinggebruik in het team. Riis werd gecontacteerd door de coauteur van het boek, maar de Deen wilde niet reageren, verwijzend naar een onderzoek van het Deense Antidopingagentschap.

Rasmussen beweert verder dat oud-renner Frank Hoj op de Olympische Spelen van 2004 een ampul cortisone het olympisch dorp binnensmokkelde. Hoj ontkende intussen de beschuldigingen.

In januari bekende Rasmussen dat hij sinds 1998 12 jaar lang prestatiebevorderende middelen innam. In 2007 werd hij door de ploegleiding van Rabobank uit de Tour gehaald toen hij in het geel reed, nadat hij had gelogen over zijn whereabouts tijdens de voorbereiding.

Belga Foto's AFP: Michael Rasmussen (boven) en Ryder Hesjedal (inzet)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties