Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise? Sport
Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?
Sport

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

De totale eindscore voor de nieuwe Assassin's Creed kan je op onze gaming website 1337 Games zien

Het is twee jaar sinds Asassin’s Creed Odyssey, de game die door veel fans werd gezien als de beste game in de serie. Nu verruilen we het oude Griekenland en Sparta voor één van de meest gevraagde settings, namelijk de tijd van de Vikingen. Is Assassin’s Creed Valhalla de moeite waard of weet het de hoge verwachtingen niet waar te maken?

Het verhaal van Eivor de Viking-krijger

Het verhaal van Assassin’s Creed Valhalla gaat over de Viking Eivor in het jaar 873 na Christus. Wij kozen voor de vrouwelijke Eivor, maar je kan ook kiezen om als man aan de slag te gaan. Beide karakters zijn in tegenstelling tot Assassin’s Creed Odyssey canon. Met een zeer indrukwekkende intro scene, heb je meteen een goed beeld van het donker verleden van Eivor en de wereld van de Vikingen.

Op een gegeven moment besluit de Ravenclan waar Eivor ook deel van uitmaakt om de Noordzee te verlaten om zo een eigen koninkrijk te beginnen. Daarvoor gaat deze clan op avontuur naar het oude Engeland. Een nieuw begin in Engeland is niet zo makkelijk gezegd als gedaan, want niemand wil de Vikingen daar hebben.

Tijdens het verhaal van ruim 50 uur moet je regio’s voor je clan winnen, heb je interactie met verschillende koningen, heb je een emotionele band met je broer, de leider van de Ravenclan, krijg je natuurlijk te maken met de mysterieuze order of Assassin’s en veel meer. Deze game is naar onze mening veel beter geschreven dan Assassin’s Creed Origins en Odyssey. Vanaf het eerste minuut tot de laatste blijf je geïnteresseerd in het verhaal.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Ook het verhaal van Layla in de moderne tijd

95% van deze game speel je als Eivor, maar Assassin’s Creed Valhalla doet eindelijk ook meer met de moderne tijd. Sinds Assassin’s Creed Origins is het Layla Hassan die in de Matrix-achtige Animus stapt om grote ontdekkingen te doen voordat de kwaadaardige organisatie Abstergo dat doet.

Assassin’s Creed Valhalla is een ontknoping van het verhaal van Layla in de moderne tijd. Layla moet de wereld zien te redden door de vondsten die ze doet met de DNA van Eivor in de Animus. In feite moet Layla hetzelfde zien te doen als Desmond Miles destijds toen de wereld op instorten lag in het jaar 2012. Desmond sloeg hierin door de gedachten te spelen van de Italiaanse Assassin Ezio Auditore da Firenze. Of het Layla ook gaat lukken zie je in Assassin’s Creed Valhalla.

Ubisoft heeft in ieder geval veel meer interessants gedaan met het verhaal van de moderne tijd. Meestal waren moderne segmenten niet echt boeiend. Dat is in Assassin’s Creed Valhalla niet het geval.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Gameplay

Assassin’s Creed Valhalla is wat betreft gameplay heel erg te vergelijken met Assassin’s Creed Odyssey. Verwacht dus niet hele grote veranderingen in gameplay. Ook Eivor heeft een gear-pagina, een raaf om de wereld voor je te scannen, een Drakkar-schip met bemanning en een paard die je kan oproepen.

Nieuw is het verbeteren en opbouwen van je eigen nederzetting. Gedurende de game krijg je opties om jouw clan te voorzien van upgrades. Eivor is niet een lone wolf zoals voorgaande hoofdpersonen. Je doet hier alles voor je clan en je broer, de leider van de clan.

Een ander vernieuwing wat zeer welkom is, is de terugkeer van de Hidden Blade. Aangezien Assassin’s Creed Origins en Odyssey zich afspeelden voor de tijd van de Assassin’s, was er geen Hidden Blade of The Order of Assassin’s. In Assassin’s Creed Valhalla is dit wel het geval omdat het later dan die games afspeelt. Hierdoor voelt deze game meer Assassin’s Creed aan dan de voorgaande twee games. Eivor gebruikt de Hidden Blade echter als een echte Viking door het mes juist op de bovenarm te dragen. De terugkeer van de Hidden Blade zorgt voor coole stealth kills en gelukkig kan je bijna alle vijanden behalve de meest elite, met één verrassingsaanval naar het hiernamaals sturen.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Combat komt niet altijd goed uit de verf

De Combat van Assassin’s Creed Valhalla is ietsje anders dan Odyssey. Vijanden hebben wederom een HP-balkje op hun hoofd en iedere aanval tovert nummers op het scherm. Je kan nu twee wapens tegelijk dragen en met de triggers deze gebruiken. Zo zijn twee bijlen tegelijk mogelijk of een schild aan één hand om aanvallen te weren. Veel aanvallen heb je niet, met name aan het begin van de game. Onze eerste indruk van het combat-systeem was negatief omdat het voelde als button mashen. Maar naarmate je nieuwe vaardigheden krijgt, nieuwe wapens en moeilijkere vijanden tegenkomt, begint het steeds beter te worden.

Wat wel direct vanaf de eerste minuten indruk maakt, zijn de bloederige finishers die je kan doen op vijanden. Eivor en alle vijanden hebben nu een stamina-bar. Wanneer deze leeg raakt kan je vernietigend toeslaan. Alle wapens die je kan gebruiken, hebben unieke finishing moves. Denk aan een schild rammen op het gezicht van een vijand, een speer doorboren door het harnas of ledematen die rondvliegen. Vijanden kunnen Eivor ook hard raken. De stamina bar is niet heel moeilijk te managen, maar je moet hier wel een oogje op houden.

Het combat-systeem komt langzaam op gang gedurende deze game omdat je steeds meer mogelijkheden krijgt. Wel voelt het nog altijd alsof Ubisoft aan het zoeken is naar wat wel en niet werkt. Het combat-systeem van concurrent Ghost of Tsushima is naar onze mening veel beter, maar Assassin’s Creed Valhalla is weer sterker in stealth-gameplay.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Raiden zoals een echte Viking

Af en toe kan je dorpen forten of kastelen raiden op een echte Viking manier. Dat is heel cool gedaan. Zodra je schip aan land komt, begint iedereen als een gek te rennen op vijandige troepen. Wanneer je naar voren pusht, richt jouw clan meer chaos aan. Visueel wordt dit indrukwekkend neergezet met gebouwen die in brand worden gestoken en poorten die worden kapotgemaakt. Er wordt geschreeuwd, gebruld en gejuicht. Aan het einde wordt er gevierd en mag jij alle schatkisten openen.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Side quests en zij-activiteiten

De wereld van Assassin’s Creed Valhalla is behoorlijk groot, maar je zal niet een enorme lijst met quests krijgen. Ubisoft wil namelijk dat je de wereld gaat verkennen. Door de wereld te scannen met je raaf ontdek je points of interest. Hier kan je side-missies vinden, artefacten opsporen, unieke skills ontgrendelen via zogenaamde ‘books of knowledge’, er zijn mysteries en legendarische beesten. Daarnaast zijn er zij-activiteiten waar je aan deel kan nemen zoals het Viking dobbelsteenspel en rap battles. Later in de game kan je contracten krijgen. Dit zijn uitdagende tijdelijke missies die behoorlijk uitdagend zijn, maar goede beloningen geven.

Side-missies zijn gelukkig niet repetitief en vaak heel interessant en goed geschreven. Het deed ons meer denken aan de side-quests van The Witcher III. Zo moet je de ene keer een kam vinden van een bloedmooie dame in een rivier voor een date. Een andere keer eet je een paddenstoel en loop je door portals van de goden, een andere keer moet jij een wilde beer zien te lokken naar jonge Viking zodat hij de glorie van overwinning kan proeven.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

RPG-elementen

Alles wat je doet in Assassin’s Creed Valhalla levert XP op waarna je kracht omhooggaat, en je krijgt skill points. In deze game is er niet één overzichtelijke skill tree. Naarmate je nieuwe skills koopt, ontgrendel je geheel nieuwe waar je weer points aan kan besteden. Het leuke is dat de latere skills een verrassing blijven. Het minder leuke aan dit systeem is dat je niet echt een upgrade plan kan bepalen want alles is achter rook en komt later zichtbaar.

Armor en gear werken voornamelijk hetzelfde als in Odyssey. Met alles wat je verzamelt in de wereld kan je deze upgraden. Nieuw is dat je runes kan toevoegen aan je gear en wapens voor extra bonussen.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Noordse Mythologie

bisoft speelt ook in deze game op de mythologie van de setting. Eivor droomt regelmatig over Valhalla en de goden waaronder Odin, Freya, Thor en Loki. Hier vecht Eivor tegen de dreiging van de Jotunheim en de onvermijdelijke komst van Ragnarok. Deze momenten zijn verfrissend want ze ogen en voelen anders aan dan de realistischere wereld. Ubisoft heeft mythologie gelukkig verwerkt in de vorm van verhalen, visioenen en dromen. Zo blijft het verhaal realistisch en zijn er genoeg coole verrassingen.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Graphics en performance

Wij hebben Assassin’s Creed Valhalla gespeeld op een PlayStation 4 Pro. De game ziet er heel mooi uit. Alle gebieden in Noorwegen en alle vier koninkrijgen van Engeland zijn behoorlijk mooi visueel tot leven gebracht met veel dynamische weereffecten. De draw distances zijn indrukwekkend met name wanneer je op een hoog plek staat. Alles wat je ziet kan je verkennen. Assassin’s Creed Valhalla is ongetwijfeld de mooiste game in de franchise tot nu toe.

De main quests zien er wel veel beter uit dan de side quests. Wel lijkt deze game alles van de huidige generatie consoles te vragen. Onze PS4 Pro maakte veel lawaai bij het draaien van deze game. Framedrops hebben we niet gehad maar er zijn wel veel lange laadtijden.

Op de next-gen consoles zijn deze punten niet aanwezig. Daar zijn laadtijden heel kort, is de framerate hoger en is alles veel mooier in 4K met betere belichting. Indien het mogelijk is, raden we dus aan om Assasssin’s Creed Valhalla te spelen op een PC, PlayStation 5 of Xbox Series X/S.

Review: Assassin’s Creed Valhalla – De beste game in de franchise?

Bugs, bugs en meer bugs

Een minpunt van deze game in de huidige staat is dat er wel heel veel bugs en glitches zijn. De game is nog niet goed genoeg gepolished zoals je zou verwachten van een Triple A-game. Sommige van deze bugs en glitches zijn best grappig zoals een onzichtbaar wapen bij een vijand of een karakter die zweeft, maar de meest bugs halen je uit de ‘immersion’ van deze game.

Er zijn veel bugs in de game die je gaat tegenkomen zolang Ubisoft deze niet aanpakt met updates. Denk aan deuren die niet opengaan, het vastzitten van personages, het vastzitten van de game, personages die door elkaar heen praten, audio die opeens stopt, lip sync die niet klopt, trappen die je niet kan belopen, AI die hele vreemde dingen doet, quests die vastlopen, tekst op de HUD die door elkaar gaan, vijanden die niet sterven omdat ze zomaar health krijgen en veel meer.

https://youtu.be/kyANg9hwQ_s

Conclusie

Assassin’s Creed Valhalla is een zeer fijne game in de franchise. Zowel het verhaal van Eivor de Viking als Layla in de moderne tijd zijn vermakelijk en goed geschreven. Het verhaal van de Assassin’s tegen de Templars wordt hier ook eindelijk weer in kaart gebracht. Ook de terugkeer van de Hidden Blade voelt goed aan. De wereld is adembenemend mooi, er is behoorlijk veel te doen in Noorwegen en het oude Engeland. Onze enige punten van kritiek zijn de vele bugs van deze game en het combat-systeem wat net iets beter uitgewerkt had kunnen worden. Als je liefhebber bent van Assassin’s Creed, open wereld-games of grote RPG’s, dan is deze game zeker de moeite waard. Vooral als je in het bezit bent van een next-gen console of een krachtige PC.

Je kan Assassin’s Creed Valhalla Drakkar Edition hier kopen inclusief pre-order bonussen(gratis upgrade naar de PS5 of Xbox Series X/S-versie).

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties