Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over Sport
Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over
Sport

Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Dragon Ball: The Breakers kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Dragon Ball: The Breakers is de nieuwste game uit de Dragon Ball-franchise. Toen Dragon Ball: The Breakers eerder dit jaar werd aangekondigd, waren fans verbaast over het type game, want dit is geen standaard vechtgame. Dragon Ball: The Breakers is een pure multiplayer-game vergelijkbaar met de populaire horrorgames Friday The 13th: The Game en Dead by Daylight. Of Dragon Ball werkt als een asymmetrische multiplayer game, lees je in deze review.

Eén Raider tegen zeven Survivors

Dragon Ball: The Breakers heeft een simpel concept. Zeven Survivors moeten het opnemen tegen één Raider. De taak van de Raider is het vinden en afmaken van de Survivors, terwijl de Survivors moeten proberen om te ontsnappen. Op launch zijn er drie unieke Raiders speelbaar namelijk Majin Buu, Cell en Frieza. De zeven Survivors moeten gedurende een wedstrijd proberen om power keys te vinden. In de game zijn er oranje en blauwe boxen te vinden waar verschillende loot in te vinden is waaronder power keys.

Power keys kunnen spelers installeren op verschillende plekken op de map. Eenmaal geïnstalleerd, wordt er een signaal gestuurd naar de Super Time Machine. Als dit lukt dan verschijnt er een kleinere versie van de machine en die moeten spelers opstarten. Het opstarten duurt erg lang, maar hoe meer mensen meedoen hoe sneller het gaat. De Raider kan een tijd machine ook vernietigen en daarvoor zijn maar enkele rake schoten voor nodig. Een kleine tijd machine heeft maar plek voor één persoon, maar andere kunnen meereizen door een poot van vast te pakken terwijl het de lucht in gaat. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. In onze potjes is dit ons geen één keer gelukt zonder dat de Raider ons doorhad.

De Raider kan winnen door alle Survivors te doden of door alle mogelijkheden voor winst te elimineren. Wat de Raider zo gevaarlijk maakt is de kracht om een gebied van de map op te blazen. De map bestaat uit zes locaties. Locatie A, B, C, D, E en X. De Raider kan één locatie iedere keer vernietigen nadat het transformeert. De Survivors beschikken over een manier om eerlijker te vechten met de Raider en dat heet Dragon Rush. Een Survivor wordt dan tijdelijk een Z-Fighter zoals Goku, Vegeta en Trunks. Dragon Rush bevat 4 niveaus en dat wordt bepaald door je gespaarde energie. Deze kan je vinden in blauwe en gele dozen op de map.

Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over

De Raider

Spelers kunnen zelf aangeven met welke Raider ze willen spelen. Als Raider spelen is niet altijd gegarandeerd, want de kans dat jij de Raider wordt is laag. Bandai Namco heeft hier een oplossing voor. Spelers krijgen de mogelijkheid om voor een wedstrijd aan te geven om als Raider te willen spelen. Ieder potje dat je niet de Raider bent, stijgt de kans dat je de volgende keer dat wel wordt. Als je de Raider niet bent, krijg je een punt. Dit stapelt zich op waardoor je uiteindelijk meer punten hebt dan andere spelers. zo krijg je op een gegeven moment de garantie dat je aan de slag kan gaan als de Raider. Omdat Raiders erg gewild zijn, duurt het wel een tijdje. Vaak moet een speler rond de 5 a 6 potjes wachten om als Raider te mogen spelen.

Elke Raider heeft unieke vaardigheden. Frieza heeft zijn Death Bomb, Cell zijn Super Kamehameha en Majin Buu zijn Human Extinction attack. De speler begint altijd in de zwakste vorm van een Raider. Bij Cell is dat als een larve, bij Majin Buu moet je eerst als Spopovich en Yamu energie verzamelen en bij Frieza is dat de kleine base Frieza. Om te kunnen transformeren moet de Raider inwoners en spelers doden. Bij iedere kill krijgt de Raider iets meer energie. Als de energie balk 100% bereikt dan kan de Raider transformeren en zijn er krachtigere aanvallen beschikbaar.

Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over

Unieke gameplay elementen

Dragon Ball: The Breakers is kwa concept niet heel uniek, maar de game zorgt er wel voor dat er genoeg unieke elementen zijn die de game speciaal doen aanvoelen. Een voorbeeld zijn de Dragon Balls. Het leuke is dat beide partijen hier gebruik van kunnen maken. Als de Raider het voor elkaar krijgt om alle zeven Dragon Balls te vinden, dan krijgt hij drie keuzes: sterker worden, onsterfelijkheid (immuniteit voor schade) of helemaal herstellen van alle tot nu toe opgelopen schade, een Senzo Bean als het ware.

De keuzes voor de Survivors zijn iets beslissender. De Survivors kunnen kiezen tussen twee wensen. De eerste zorgt ervoor dat de speler transformeert in een Ultimate Dragon Rush-personage. Dit werkt iets anders dan een normale Dragon Rush, want hier heb je geen last van een timer en kan je echt in Dragon Ball-stijl vechten met de villain. In plaats van een timer krijg je hier een health bar. Dat is niet het enige, want Ultimate Dragon Rush geeft ook een power boost waarmee je even sterk wordt als de Raider. De tweede wens is een team boost waarmee alle spelers een sterkere Dragon Rush krijgen. Samen met andere spelers kan je dan proberen om de Raider te verslaan. Dit is tot nu toe de beste optie om te winnen van een Raider.

De game heeft ook iets genaamd civilians. Dit zijn de NPC-inwoners op de map. Raiders kunnen de civilians doden en de Survivors kunnen proberen om zoveel mogelijk onschuldigen te redden. Als een civilian sterft of wordt gered heeft het een kans om een Dragon Ball of andere loot te droppen. Als de Raider Frieza is, dan zijn de civilians Namekians in plaats van normale mensen.

Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over

Camera en controls werken voor geen meter

Dragon Ball: The Breakers heeft positieve eigenschappen, maar de game heeft ook heel erg veel problemen. Eén van deze problemen zijn de graphics. De game ziet er niet mooi uit. De textures zijn onscherp en de verschillende effecten en animaties zijn ook niet indrukwekkend. Om heel eerlijk te zijn vonden wij het lelijker dan de 2015 verschenen PS4-game Dragon Ball: Xenoverse. Ook de camera en controls helpen niet mee. De camera is erg onoverzichtelijk helemaal bij snelle gameplay momenten. De camera komt vaak te dichtbij tijdens combat waardoor het erg vervelend wordt om de game goed te spelen. Soms konden we de Raider niet eens zien door de rommelige camera.

Maar het grootste probleem van Dragon Ball: The Breakers zijn de controls. De game speelt niet lekker en dit is helemaal te merken tijdens gevechten. Wij hebben vaak gehad dat we tegenover de Raider stonden en een Super Spirit Bomb aan het afvuren waren, maar de animatie stopte door één laser van de Raider. Wat nog slechter werkte zijn de close combat momenten. Aanval-animaties van Z-Fighters zoals Goku worden constant gebroken door de Raider. Een ander probleem is de limiet aan aanvallen. Alle melee-aanvallen zijn verwekt in één knop, je bent als het ware aan het button mashen. Meer is er helaas niet, we hadden meer diepgang in combat verwacht van een Dragon Ball game.

Ki attacks zijn verder erg vervelend om uit te voeren. De Survivors hebben geen automatische aim. Wat niet erg zou zijn als de Raider niet kon teleporteren, vliegen of springen. Vaak hadden wij het gevoel dat ki attacks geen nut meer hadden, terwijl dat eigenlijk je enige redding is in een 1 op 1 confrontatie met de Raider.

Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over

Veel microtransacties

Dragon Ball: The Breakers heeft net als bijna alle andere multiplayer live servicegames, microtransacties. In de lobby kunnen spelers hun Dragon Rush karakter veranderen, maar de manier waarop je nieuwe personages krijgt, verraste ons op een teleurstellende manier. Nieuwe Z-fighters ontgrendel je niet door wedstrijden te spelen, maar uit banners. Dragon Ball: The Breakers bevat dus lootboxen waarbij je een klein kans hebt om een nieuwe Z-Fighter te ontgrendelen. In een tijdperk waar lootboxen in console games, langzaam verleden tijd worden, was het opvallend om te zien dat Dragon Ball: The Breakers juist lootboxen aan het omarmen is.

Welk personage je krijgt uit kaartpakketten, maakt op dit moment niet heel veel uit, want ongeacht welke character de speler krijgt of heeft, de Raider is simpelweg te sterk. De meeste aanvallen maken zullen vaak niet eens contact maken met de Raider.

Review: Dragon Ball The Breakers – Een leuk concept, maar de uitwerking laat veel te wensen over

Lootboxen bevatten niet alleen nieuwe Z-Fighters, maar ook vaardigheden voor de standaard Survivor waar je mee aan de slag gaat. Er zijn vier slots voor vaardigheden waarvan de meeste een soort van bescherming of afleiding geven. Denk aan een valkuil voor de Raider, of een manier om te ontsnappen zoals een Saiyan Pod. Spelers kunnen pakketten aanschaffen door Zeni of TP te besteden. TP is op twee manieren te verkrijgen namelijk door het te kopen met echt geld of door de Battle Pass te benutten. De Battle Pass is gratis en bestaat uit 50 tiers. De laatste tier geeft de speler de mogelijkheid om te spelen als ’The Farmer with a Shotgun’ uit de Saiyan Saga. Spelers kunnen levelen in de Battle Pass door challenges te doen of door gewoon wedstrijden te spelen. Er is ook een mogelijkheid om tiers te kopen voor snellere progressie met TP.

Verder is er een in-game shop waar spelers cosmetics kunnen kopen, zoals een outfit voor een karakter of een voice line die de Raider kan uitspreken tijdens een wedstrijd. Dit soort costmetics kunnen spelers kopen met Zeni, de in-game currency die je krijgt door wedstrijden te spelen, objectives te voltooien of door Zeni te vinden op de map. Spelers kunnen ook lootboxen openen door tickets uit te geven. Deze tickets zijn vooralsnog alleen te krijgen door de in-game mail te openen.

Conclusie

Dragon Ball: The Breakers is een leuke multiplayer game in het thema van Dragon Ball. Het concept is leuk bedacht maar de uitwerking is nog lang niet goed genoeg. De game heeft veel problemen op release, zoals de camera die niet lekker mee werkt en de controls die de fun uit de game halen. Enkele punten zijn wel weer interessant zoals het verzamelen van de Dragon Balls of de Dragon Rush. Jammer genoeg is de game grafisch niet mooi. Wat de game wel leuk maakt is het spelen als de kwaadaardige Raider, meer zit er ook niet echt in. De cosmetics zijn leuk om te gebruiken, maar het is allemaal wel heel basic. Voor een game die niet free-to-play is, zijn er wel heel veel microtransacties waaronder lootboxen. Op dit moment is Dragon Ball: The Breakers een game die eigenlijk alleen leuk wordt als je speelt als de Raider of als je speelt met meerdere vrienden.

Je kan Dragon Ball: The Breakers hier kopen voor €29,99.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties