Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook Sport
Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook
Sport

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Gotham Knights kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

De Studio Warner Bros. Montreal heeft altijd in de schaduw gelegen van de geprezen studio Rocksteady. In 2013 bracht Warner Bros. Montreal de game Batman Arkham Origins uit, een prequel op Arkham Asylum die wij best goed vonden, maar over het algemeen was de receptie niet zo goed als de games van Rocksteady. Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en komt deze studio met een geheel eigen project genaamd Gotham Knights. Is deze DC-superheldengame wel van het niveau Rocksteady en een game die de moeite waard is?

Batman is dood

Het verhaal van Gotham Knights gaat over de Bat-Family en niet over Batman. De Dark Knight is namelijk overleden en de stad Gotham City moet nu beschermd worden door zijn leerlingen namelijk Batgirl (Barbara Gordon), Nightwing (Dick Greyson) Robin (Tim Drake) en Red Hood (Jason Todd). Dit is geen vervolg op de Arkham-games, maar een eigen verhaal in een ander universum. Batman’s Butler Alfred neemt de rol van adviseur op zich. De leerlingen van Batman zijn niet zo ervaren en samenwerken gaat niet heel lekker. Naarmate het verhaal vordert, ontstaat er steeds meer een band en vertrouwen.

De vier helden moeten na de dood van Batman orde brengen in de stad en dat is een flinke klus, want ook de villains reageren op de dood van Batman. Gedurende het verhaal is het heel interessant om te zien dat de villains erachter komen dat Batman overleden is, een kans om meer dan ooit chaos te verrichten. Verschillende villains uit het Batman-universum komen aan bod waaronder Mr. Freeze, Harley Quinn, The Penguin en Clayface. Er zijn meer villains in de game, maar omdat deze niet zijn getoond in de trailers, spoilen we deze niet.

Nog interessanter is The Court of Owls, een duistere organisatie die sinds de oprichting van Gotham City, alles achter de schermen in handen heeft. The Court bepaalt wie op machtige posities komt, wie sterft, wie wel in gevangenis terecht komt en wie vrij kan rondlopen. Niemand weet iets van The Court en wie iets roept over de organisatie, sterft snel. Jij moet gedurende het verhaal aanwijzingen vinden over The Court om de mysterieuze figuren voor eens en voor altijd te stoppen. The Court of Owls is één van de meest geprezen Batman comics. Zowel de villains als The Court of Owls zijn heel goed gedaan in Gotham Knights.

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

Combat is wennen

Minder vermakelijk is het combatsysteem van Gotham Knights. Deze game hanteert niet 1 op 1 het combatsysteem van de Arkham-games. Je hebt een knop voor light en een knop voor heavy attacks. Wanneer je hierop drukt, dan voert jouw personage een soort van auto combo uit. Je kan wel een combo maken door bijvoorbeeld twee keer light attack op te volgen met heavy, maar heel veel combo’s zijn er niet. Verder heb je een knop voor ontwijken, maar dit werkt niet als in de Arkham-games. Het is geen block maar echt puur een ontwijkmove. Wanneer je dit op het allerlaatste moment uitvoert, dan kan je een counter uitvoeren met bonus damage.

Het combatsysteem is even wennen, vooral als je de Arkham-games hebt gespeeld. Het is zeker niet slecht, maar het de Arkham-games blijven wel in je achterhoofd terwijl je deze game aan het spelen bent. Wij hadden liever een ‘If it ain’t broke don’t fix it’ benadering gezien van Warner Bros. Montreal, want het combatsysteem van de Arkham-games was geniaal. Gotham Knights had hierop moeten voortbouwen met bijvoorbeeld ook het Nemisis-systeem uit de Middle Earth-games waar Warner een patent op heeft. Nu voelt combat vergeleken met de Arkham-serie als een stapje terug. Ook de animaties zijn niet zo vloeiend en impactvol als in de Arkham-games, alles lijkt wel een beetje vertraagd. Ook jammer is de afwezigheid van een combo score teller.

Interessant zijn dan wel de momentum-abilities. Dit zijn unieke skills per personage die je kan mappen op enkele knoppen. Om een momentum-ability uit te kunnen voeren, moet je momentum bar eerst vol zijn. Dit doe je door rake klappen uit te delen en aanvallen te ontwijken. Vervolgens kan je een momentum ability uitvoeren. Batgirl kan bijvoorbeeld achter elkaar rammen of een support drone roepen die vijanden kan afleiden. Nightwing is een acrobaat en dat zie je goed in de moveset. Met zijn momentum ability kan Nightwing van de ene vijand naar de andere springen en schade doen terwijl er salto’s gemaakt worden. Robin is goed met technologie en heeft een hologram vaardigheid die kan exploderen. Red Hood moet het vooral hebben van ranged abilities. Zo kan hij een powershot doen met een momentum ability. Ieder personage heeft meerdere momentum abilities. Jij beslist welke je toevoegt aan je loadout.

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

Veel te doen in Gotham City

In Gotham City is er veel te doen naast de main story. Verhaalvertelling is leuk opgezet, want je speelt niet één nacht zoals de Batman Arkham-games. Hier ben je gedurende de dag in de schuilplaats onderzoek aan het doen en alles wat je tot nu toe hebt gedaan analyseer je om nieuwe quests te kunnen beginnen. De quests doe je in de nacht. Als één van de vier helden ga je op verkenningstocht in Gotham City. Deze stad is behoorlijk groot, groter dan Arkham City en Gotham Knight bij elkaar. Jij beslist iedere dag welke held je speelt. Het is dus niet zo dat je vastzit aan een personage die je aan het begin van de game hebt gekozen. Als je even geen zin meer hebt in Red Hood, kan je de volgende dag overschakelen naar bijvoorbeeld Robin.

Omdat ieder personage een eigen persoonlijkheid heeft, zijn er verschillende dialogen en cutscenes per personage. Uitkomsten zijn hetzelfde, maar de uitwerking is anders. Batgirl is bijvoorbeeld heel kalm en analytisch. Red Hood is het tegenovergestelde, want hij wordt snel kwaad en wil het liefst alles oplossen met zijn wapens. Daarom heb je niet alles gezien als je Gotham Knights slechts één keer uitspeelt. Pas als je alle main quests met alle vier personages hebt gedaan, heb je alles gezien.

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

Iedere avond ga je dus op verkenningstocht. Je kan direct gaan naar een main quest, maar er zijn genoeg zijactiviteiten. Criminelen zijn namelijk op verschillende locaties actief. Deze gebeurtenissen zijn best goed gedaan en niet zomaar ‘copy and paste’ wat we in veel open wereld games zien. Zo kom je bankovervallen tegen, een gestolen nier die je moet terugbrengen voordat het sterft, een drone die je moet hacken, een onschuldige die wordt lastiggevallen door bewapende mensen, een bom die op exploderen staat, een waardetransport die wordt overvallen, een politieauto die wordt geraakt om een crimineel te bevrijden en nog veel meer. Het zijn allemaal verschillende geloofwaardige criminele activiteiten die passen in het Batman-universum. Het is heel vermakelijk wanneer je als superhero zulke activiteiten dwarsboomt.

Verder zijn er minder interessante activiteiten zoals collectibles, hidden chests, street arts en fast travel points om te ontgrendelen. Deze zijn niet zo interessant om te doen zoals de Riddler challenges uit de Arkham-games, maar al met al is er genoeg te doen per nacht in Gotham City. Het is ook mogelijk om quests en activiteiten samen te doen met een vriend. De game heeft namelijk ondersteuning voor online co-op. Alles in deze game is in co-op te doen, maar je hoeft niet samen te werken. Als een vriend bijvoorbeeld in jouw wereld komt, kan hij of zij gewoon iets anders doen aan de ander kant van de stad terwijl jij bezig bent met iets anders. Bovendien zijn er enkele abilities en combo’s die speciaal gemaakt zijn voor co-op. Je kan Gotham Knights dus gewoon traditioneel spelen zoals de oude Batman Arkham-games, maar je kan de volledige game ook samen met iemand anders spelen in online co-op.

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

RPG customization en progressie

Gotham Knights is een action game maar ook een RPG. Je kan alle vier de helden helemaal naar wens upgraden en personaliseren. Er zijn vier verschillende skill trees per hero. Daarnaast kan je gear craften met stats waarbij zeldzame gear, bonussen hebben zoals elemental damage. Gear kan je nog sterker maken met mods die je krijgt door het voltooien van side quests. Wel moeten we zeggen dat de UI veel te wensen overlaat. Vaak krijg je items waarvan je niet eens weet wat je krijgt. Het enige wat je ziet is een icon met een nummer eronder.

Voor customization kan je outfits craften. Ieder personage heeft 15 verschillende skins die je kan ontgrendelen door het vinden van blueprints. Vervolgens moet je de juiste hoeveelheid materialen verzamelen om een skin te craften. De skins in deze game zien er verdomd vet uit. De skins zijn gebaseerd op de verschillende verhalen van de DC Comics en het is heel moeilijk om een favoriet te kiezen. Dat moet Warner Bros. Montreal geweten hebben, want er is een Transmog feature in de game. Je kan hiermee een gewenste skin gebruiken bij een gewenste gear. Als je bijvoorbeeld de Titan-outfit wil dragen maar de stats zijn niet zo interessant, dan kan je via Transmog bijvoorbeeld de skin overzetten naar sterkere gear.

De skins kan je verder nog in kleine details customizen. Als je bijvoorbeeld een Talon-skin wil gebruiken, maar niet fan bent van het Bat-symbool, dan kan je het symbool aanpassen. Iedere gear piece heeft 3 soorten alternatieven. Je hebt in totaal dus 15 skins per personage met verschillende gear pieces. Verder zijn er kleurenopties zodat jouw Robin anders gaat ogen dan de Robin van je vriend.

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

Graphics en performance

Gotham Knights ziet er grafisch behoorlijk goed uit. Gotham City is behoorlijk sfeervol met neonlichten, grote gebouwen en kleine steegjes. Reflecties en de belichting is buitengewoon goed gedaan. Ray Tracing is standaard ingeschakeld en dat zie je overal terug. Van reflecties van winkels, borden tot verlichtingen van politieauto’s. De stad is niet alleen groter maar voelt ook levendiger aan dan de Arkham-games met niet alleen criminelen, maar ook gewone burgers op straat.

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

Voor dit visuele pracht, lever je performance in. Wij hebben de game gespeeld op de PlayStation 5 en de game draait op een vaste 30 frames per seconde. Er is geen andere performance mode, je speelt deze game op de consoles dus altijd op een Fidelity Mode. In de eerste paar uren is 30 FPS merkbaar, maar op een gegeven moment wen je hier wel aan. Het is zeker geen deal breaker, maar toch is het jammer dat er geen optie is om op een hogere framerate te spelen voor een vloeiendere ervaring. Een middenweg tussen Fidelity en Performance was geweldig geweest, bijvoorbeeld 40 FPS. Verder is de game best goed gepolished. Wij zijn geen bug, crash of glitch tegengekomen.

Review: Gotham Knights – Zonder Batman kan het ook

Conclusie

Gotham Knights is een naar onze mening een hele vette DC open wereldgame geworden. Het verhaal is van begin tot eind boeiend net als de Batman Arkham-games. De vier hoofdpersonen zijn uniek in persoonlijkheid en gameplay en ze groeien gedurende het verhaal. Gotham City leeft en ziet er behoorlijk sfeervol uit met iedere nacht chaos op meerdere plekken in de stad. De villains zijn stuk voor stuk interessant uitgewerkt en met name het ontrafelen van de The Court of Owls is heel interessant.

Toch zijn er punten die we graag anders hadden gezien. Het combatsysteem werkt zeker, maar combat in de Arkham-games was beter. De game ziet er mooi uit, maar geen optie voor 60 FPS is erg jammer. Desalniettemin is Gotham Knights zeker een aanrader als je liefhebber bent van open wereld superhero games.

Je kan Gotham Knights hier kopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties