Review: Metroid Prime Remastered – De ultieme versie Sport
Review: Metroid Prime Remastered – De ultieme versie
Sport

Review: Metroid Prime Remastered – De ultieme versie

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Metroid Prime Remastered kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Al jaren gaan er geruchten dat Nintendo en ontwikkelaar Retro Studios zouden werken aan een remake of remaster van de Metroid Prime-trilogie. Bij iedere Nintendo-presentatie hoopten fans op een aankondiging, maar die kwam niet. Bij de grote Direct-presentatie van eerder deze maand, kwam Nintendo ineens met de aankondiging en nog verrassender, de game werd direct uitgebracht in de Switch eShop. Metroid Prime is één van de meest geliefde games die verscheen op de Nintendo GameCube. Heeft Metroid Prime Remastered twintig jaar sinds het origineel de tand des tijds weten te doorstaan?

Samus op een mysterieuze Alien-planeet

Het verhaal van Metroid Prime voor de mensen die het origineel niet gespeeld hebben, draait om het personage Samus, een premiejager in een coole futuristische suit. Het verhaal begint op een ruimtestation genaamd Orpheon waar Samus aankomt na een noodsignaal. Aan boord loopt alles flink mis en komt Samus de gevreesde Ridley tegen. Samus overleeft alle chaos op het ruimtestation en blijft Ridley achtervolgen naar de planeet Tallon IV. Hier begint je avontuur echt. Samus moet hier haar krachten opnieuw krijgen, Ridley proberen uit te schakelen en de mysteries van de wereld Tallon IV ontrafelen.

Net als het origineel is dit een first person shooter, met dezelfde levels en content als het origineel. Retro Studios heeft niets wat betreft content aangepast. Dit is dezelfde game die verscheen in 2003 voor de Nintendo GameCube, maar dan in een modern jasje en enkele quality of life-verbeteringen. Dat is niet iets slechts want Metroid Prime wordt nog altijd gezien als één van de beste games ooit gemaakt. Veel nieuwe games worden nog altijd geïnspireerd door Metroid Prime. Gemiddeld zal je ongeveer 15 uur bezig zijn om alles van Tallon IV te verkennen.

Review: Metroid Prime Remastered – De ultieme versie

Nu een echte shooter

Metroid Prime is een first person-game, maar het voelde niet aan als een shooter zoals we dat vandaag de dag gewend zijn. Metroid Prime kon beter gezien worden als een first person adventure puzzle game. Dat kwam voornamelijk omdat Samus een auto lock-on had en je zo schoot op vijanden. De GameCube-controller had namelijk maar één analoge stick, waardoor je niet de volledige vrijheid had om de camera te controleren tijdens combat.

Dat is nu anders in Metroid Prime Remastered. De Nintendo Switch beschikt over twee sticks en Retro Studios heeft de game daarop aangepast. Je hebt nu volledige controle over je wapen in de strijd tegen wezens en ruimtepiraten op Tallon IV. Voor de mensen die de game op de klassieke manier willen spelen, heeft Retro ook een ouderwetse besturingsoptie toegevoegd. Daarnaast is er een optie voor de mensen die graag spelen met Gyro controls.

Het schieten in Metroid Prime met twin-stick controls voelt geweldig. Vroeger schoot je door de A-knop in te drukken, maar gelukkig gaat dat in deze remaster met de ZR-trigger. Lock-on op targets kan nog steeds, maar hier doe je dat met de ZL-knop. Handig is dat je nu kan locken, schieten en ontwijken tegelijk. Sommige frustrerende encounters van het origineel zijn daarom nu veel beter te doen in deze remaster.

Review: Metroid Prime Remastered – De ultieme versie

Top leveldesign

Waar Metroid Prime nog altijd heer en meester in is, is het level design. Dit is niet voor niets een game waar veel studio’s vandaag de dag inspiratie van halen voor het ontwikkelen van Metroidvania-games.Op Tallon IV kom je terecht op verschillende landschappen met hele interessante kleinere gebieden en geheimen. Bij een moderne game word je in je handje vastgehouden met main en side quests en de precieze locaties waar je moet zijn. Metroid Prime heeft dat niet.

Hier ga je zelf op verkenning en kom je van alles tegen. Soms komt je bij een gebied waar je nog niet verder kunt, want je mist de nodige upgrades. Dan ga je eerst naar een andere locatie om later weer terug te keren. Metroid is namelijk niet alleen een shooter maar ook een puzzel en een platform-game. Puzzels moet je soms oplossen om deuren te openen of obstakels te passeren en platform-elementen zijn er ook. Je moet vaak springen, rollen of slingeren in deze game om bepaalde plekken te bereiken.

Het leveldesign is geweldig waarbij locaties met elkaar verbonden zijn. Gedurende de game krijg je steeds meer tools tot je beschikking om op plekken te komen waar je eerder niet op kon komen. Het enige wat we graag hadden gezien was een checkpoint systeem en de mogelijkheid om tussen save rooms fast te travelen. Vaak ben je namelijk veel tijd kwijt met het backtracken van lange afstanden.

Review: Metroid Prime Remastered – De ultieme versie

Grafisch voelt dit meer aan als een remake

Metroid Prime Remastered is niet een simpele, opnieuw uitbrengen maar dan in een hogere resolutie game, zoals we vaker zien bij remasters. Nee, dit voelt aan alles als een remake en niet een remaster. Alles is hier voorzien van een extra likje verf. De textures en animaties zijn opnieuw gedaan en de effecten zijn verrassend goed. Zo zie je daadwerkelijk regendruppels op je wapen in het regengebied van Tallon IV. Wanneer je met je raket van dichtbij schiet, zie je heel even het gezicht van Samus als een reflectie op je helm. De belichting, schaduwen en particle effects zijn allemaal gemoderniseerd. Omgevingen zien er nu gedetailleerd uit en komen beter tot leven omdat alles is voorzien van nieuwe textures. Van donkere tunnels, verlaten laboratoria tot het bos of de ondergronden van de planeet vol met lava, alles is bijzonder sfeervol. Dit alles wordt gecomplimenteerd door de geweldige soundtrack die net als de klassieke Mario en Zelda-games, tijdloos is.

De game draait op een 900p-resolutie in de docked-modus en 620p in de handheld-modus. Dit lijkt niet hoog, maar Retro Studios maakt slim gebruik van 2xMSAA waardoor alles oogt als Full HD. Met name op de Nintendo Switch OLED, ziet deze game er behoorlijk goed uit. Metroid Prime Remastered draait verder op een vaste 60 frames per seconde. Wij hebben in 15 uur geen framedrop gehad. Bovendien is de game goed gepolished. Wij zijn geen bug, glitch of crash tegengekomen.

Conclusie

Metroid Prime Remastered voelt niet aan als een simpele remaster, maar als een moderne Metroidvania shooter. Sterker nog, dit is momenteel de beste shooter op de Nintendo Switch. De visuele upgrades zijn gigantisch en laten zien dat de Nintendo Switch nog altijd mooie games kan draaien. Als je niet bekend bent met het origineel, en je speelt deze game, dan zou je gewoon zeggen dat dit een moderne Nintendo first party-game is. De planeet Tallon IV komt hier echt tot leven, maar ook hoofdpersoon Samus. De game speelt veel beter dan het origineel mede door twin stick controls. Kortom, Metroid Prime Remastered is een must-have voor de mensen die het origineel 20 jaar geleden hadden gespeeld, maar ook voor mensen die niet bekend zijn met Metroid, maar wel interesse hebben in de franchise. Een uitstekende game voor fans en nieuwkomers dus!

Je kan Metroid Prime Remastered hier kopen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties