Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB Sport
Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB
Sport

Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Roccat Vulcan II Mini kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Afgelopen jaar kregen we van het premium gaming merk Roccat, de mogelijkheid om de Vulcan Pro onder de loep te nemen. De Vulcan pro is een toetsenbord met alle toetsers en bellen, maar wel van groot formaat. Veel mensen willen vandaag de dag een kleiner toetsenbord in huis en daarom heeft Roccat de Vulcan II Mini uitgebracht. Een gaming toetsenbord die niet veel groter is dan de toetsenborden van 15 inch laptops. Of de Vulcan II de moeite waard is, lees je in deze review.

Wat zit er in de doos?

Wanneer je de doos van de Roccat Vulcan II Mini opent, zie je direct het toetsenbord, mooi verpakt in een beschermend omhulsel. De randjes van het toetsenbord zijn daarnaast voorzien van doorzichtige stickers om krassen te voorkomen. In onze Vulcan Pro review was één van de minpinten dat de kabel ingebouwd was. Roccat lijkt geluisterd te hebben naar onze feedback, want de 1.8 meter lange kabel van de Vulcan II Mini is niet ingebouwd. Het toetsenbord heeft een USB-C-poortje waar je de bijgeleverde USB-A naar USB-C-kabel kan aansluiten.

Dit is een groot pluspunt, want meestal treden defects op bij de kabel. Als een kabel is ingebouwd, moet je heel het toetsenbord vervangen. Bij een losse kabel, hebben je alleen een vervangende kabel nodig. De kabel die meegeleverd wordt, voelt premium aan. Het is gemaakt van gewoven materiaal zodat het niet in de knoop gaat. Verder in de doos zijn de nodige handleidingen aanwezig en dat is het wel een beetje. De Vulcan II Mini bevat geen polssteun of een keycap puller.

De Roccat Vulcan II Mini komt in twee kleuren namelijk volledig zwart of volledig wit. Als je een witte muis hebt raden we het witte toetsenbord aan. De adviesprijs van de Roccat Vulcan II Mini is €149,99, wat zeker niet goedkoop is.

Klein formaat

Gaming toetsenborden komen tegenwoordig in verschillende formaten uit. De Roccat Vulcan II Mini is van het type 65%. Dit is als het ware 65% van de grootte van een full sized keyboard. Wat je krijgt is een compact layout zonder numpad. De pijltoetsen bijvoorbeeld zijn niet gepositioneerd tussen enter en de numpad, maar direct daaronder om alles zo klein mogelijk te houden.

65% formaat heeft voordelen en krijgt steeds vaker de voorkeur, met name door gamers. Toetsenborden van dit formaat nemen niet veel ruimte in beslag, handig voor mensen met kleine bureaus of mensen die een toetsenbord graag meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een gaming event, waar je optimaal kan gamen door gebruik te maken van je eigen toetsenbord. Enige wat jammer is, is dat dit toetsenbord niet draadloos aangesloten kan worden via bluetooth of een low latency USB dongle.

Doordat er minder knoppen zijn op een 65% toetsenbord, denken veel mensen dat er functies ontbreken. Dat is niet het geval, want functies zijn hier gebonden aan verschillende toetscombinaties. Op verschillende toetsen zijn namelijk secundaire functies verwerkt zoals het maken van een printscreen of het aanpassen van het volume van je speakers. Het is even wennen, maar op een gegeven moment wordt het muscle memory.

Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB

Technische specificaties

De Roccat Vulcan II Mini beschikt over Titan Optical Switches net als de Vulcan Pro. Deze schakelaars gaan 100 miljoen kliks mee, wat bijzonder goed is. Veel gaming toetsenborden adverteren niet meer dan 50 miljoen kliks. De schakelaars hebben een activeringspunt van 1,4 mm. Key presses worden direct geregistreerd omdat licht geblokkeerd wordt wanneer op een toets wordt gedrukt. Het resultaat is snellere output, want alle toetsen hebben als het ware een ‘hair trigger’ effect. Competitieve gamers zullen dit erg waarderen.

De Vulcan II Mini heeft verder een 32-bit ARM Cortex M3 processor, een Polling Rate van 1000 Hz en on board memory. Hiermee kan je profielen en macro’s opslaan op het toetsenbord zelf. Als je het toetsenbord gebruikt op een andere PC, zijn geen van je persoonlijke functies verdwenen.

Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB

Uniek Roccat design

Roccat’s gaming peripherals zijn niet alleen aantrekkelijk wegens kwaliteit en functies, maar ook door het design. Roccat pakt het design van keycaps anders aan. De mat zwarte toetsen zijn als het ware alleen van boven bewaard en de raden zijn doorgesneden. Wat je krijgt is een toetsenbord waar de toetsen lijken te zweven op de base plate. Het ziet er heel strak uit en de switches onder de keycaps zijn hierdoor goed te zien. Een voordeel van dit design is dat je de ruimtes tussen de toetsen ook eenvoudiger kan schoonvegen met een doekje wanneer nodig.

De base plate van de Vulcan II Mini is heel dun, maar drie centimers. De achterkant is ietsje dikker want daar zijn uitklapbare pootjes te vinden om het toetsenbord naar hoogte in te stellen. De base plate is gemaakt van aluminium en is gelukkig niet gevoelig voor vingerafdrukken. Om het geheel aan de onderkant is er een rubberen lijn verwerkt zodat het toetsenbord stabiel blijft ook op bijvoorbeeld een glazen tafel. De Roccat Vulcan II Mini is geschikt voor modding. Dat wil zeggen dat je eigen custom keycaps en custom kabel op dit toetsenbord kan installeren om het geheel naar wens te personaliseren.

Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB

Typt heerlijk

Typervaring op de Roccat Vulcan II Mini is geweldig. De schakelaars geven goede feedback en omdat het rode switches heeft, is de actuatiekracht laag. Er is geen stuitereffect zoals bruine of blauwe switches dat wel hebben. Snelheid staat hier centraal, iets wat gamers zullen waarderen. Rode switches produceren over het algemeen minder geluid dan de blauwe tactile switches, maar de Vulcan II Mini produceert wel degelijk geluid. Wij vinden het geluid motiverend en rustgevend tijdens het verwerken van lange stukken tekst, maar niet iedereen is hier liefhebber van.

De keys van de Vulcan II Mini hebben genoeg afstand van elkaar waardoor je snel kan typen zonder typo’s te maken. Door meer afstand te maken tussen alle toetsen, zijn de keys wel ietsje kleiner dan de gemiddelde 65% keyboard. Voor ons was dit geen probleem, maar als je grote handen hebt, kunnen de knoppen mogelijk een beetje te klein aanvoelen.

Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB

Officiële software

Om het toetsenbord naar wens aan te passen moet je gebruikmaken van de gratis Roccat Swarm software voor Windows PC. De software bevat veel mogelijkheden. Zo kan je maximaal 5 aparte profielen instellen en opslaan op het toetsenbord zelf. Macro’s zijn met de software aan te maken en op te slaan. Daarnaast kan de RGB-verlichting ingesteld worden voor coole lichteffecten. Het is ook mogelijk om geluidseffecten toe te voegen bij het indrukken van toetsen. Dit is een gimmick, maar wel een leuke. Je kan bijvoorbeeld een blaster geluidseffect uit een Star Wars-film instellen bij iedere druk op een knop.

Geavanceerde functies zijn er ook zoals de vertraging van het indrukken van een specifieke key. De software geeft je heel veel mogelijkheden, maar het is niet heel gebruikersvriendelijk. We missen een handleiding per functie. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als we een korte uitleg per functie kregen door op een vraagtekensymbool te drukken.

De Vulcan II Mini maakt gebruik van Roccat’s handige Easyshift-technologie. Door op de Caps Lock te drukken wanneer Game Mode actief is, kan je alle knoppen van het toetsenbord voorzien van extra functies. Het toetsenbord wordt dan lichtblauw waardoor je weet dat Easyshift is geactiveerd. Alle 68 knoppen op het toetsenbord hebben dan een extra Easyshift-functie die je naar wens kan aanpassen via de Roccat Swarm software.

Review: Roccat Vulcan II Mini – Een kleine gaming toetsenbord met indrukwekkende Dual LED RGB

Dual LED RGB-verlichting

Iets wat Roccat goed weet is dat gamers houden van RGB-verlichting. Daarom heeft Roccat zich extra gefocust op RGB bij de Vulcan II Mini. Net als de Vulcan Pro is hier zeer helder RGB-verlichting te vinden. Omdat de randen van de key caps er niet zijn, is er ook meer RGB te zien. Met name in de avonden ziet dit er heel cool uit.

Nieuw bij deze Vulcan II Mini is Dual LED. Roccat noemt de Vulcan II Mini, het eerste toetsenbord in de wereld met Dual LED. De smart keys op dit toetsenbord, dus de toetsen met secundaire functies zijn voorzien van Dual LED. Wanneer je op FN drukt, zie je de secundare karakters op de key caps oplichten met een tweede verlichting. Denk bijvoorbeeld aan de nummerknoppen die ook een F1 tot en met F12-functie hebben. Dual LED is heel handig want je ziet in één oogopslag de secundaire functies oplichten. De standaard LED gaat niet uit, maar wordt gedempt terwijl de tweede LED wordt aangezet om de secundaire karakters op het toetsenbord te voorzien van extra licht.

De Vulcan II Mini heeft ondersteuning voor Roccat’s AIMO-technologie. Indien je beschikt over meerdere Roccat peripherals zoals een muis of headset, dan kan je de RGB-verlichting synchroon laten lopen. De verlichting van bijvoorbeeld je Roccat Kone XP gaming muis toont dan dezelfde kleuren als je Roccat Vulcan II Mini toetsenbord. Dit zorgt ervoor dat het geheel in je gaming setup beter oogt.

Conclusie

De Roccat Vulcan II Mini is een geweldig 65% gaming toetsenbord met een behoorlijk strak design waarbij de keys als het ware zweven over de base plate. Wanneer de RGB-verlichting aangaat, komt het toetsenbord helemaal tot leven met helder kleuren en verschillende kleureffecten. De typervaring is fantastisch door de Titan switches met een focus op snelheid. Via de software kan je ongelofelijk veel aanpassen en toevoegen door middel van de profielen en Easyshift-functies. Kortom, als €149,99 voor jou niet te veel geld is voor een gaming toetsenbord en je niet al te grote handen hebt, dan is de Roccat Vulcan II Mini zeker een optie om te overwegen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties