Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank Sport
Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank
Sport

Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Saints Row kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Saints Row is een aparte franchise. Wat begon als een open wereld game gebaseerd op de gang fights uit GTA San Andreas, werd al snel Aliens, superhelden en een president die over gebouwen kon lopen. Saints Row verloor zijn identiteit omdat het te over de top werd. Er zijn zeker mensen die houden van alle gekheid in Saints Row IV, maar een merendeel van de fans hoopten op een terugkeer naar de roots van de serie uit de tijd van de PS3 en de Xbox 360, namelijk gang wars. Ontwikkelaar Volition heeft geluisterd naar fans en komt nu met een reboot van Saints Row. Is dit een geslaagde reboot geworden?

De orgin story van The Saints

Deze game is een reboot en heeft niets te maken met de voorgaande games. Volition heeft duidelijk meer inspiratie gehaald uit de eerste twee Saints Row-games dan deel 3 en 4. Het verhaal gaat over hoe de gevreesde Saints-bende is ontstaan. Het verhaal speelt zich af in Santo Ileso, een fictief stad die erg geïnspireerd is door Albuquerque, New Mexico uit Breaking Bad en Better Call Saul. In deze wereld hebben drie groepen de macht namelijk The Idols, The Marshalls en Los Panteros.

Laatstgenoemde is een typische gang die veel overeenkomsten heeft met de groepen uit de eerste Saints Row-games. Leden van de Los Panteros rijden in muscle cars en soms zelfs in Monster Trucks. De twee andere groepen die actief zijn in Santo Ileso zijn unieker. The Idols is een groep die meer uit de Cyberpunk-wereld lijkt te komen. Deze groep maakt gebruik van neonkleuren en glow in the dark verf. De personages zijn meer rebels en de leiders dragen helmen waar de voorkant een scherm is waar alles op geprojecteerd wordt. Verder zijn The Marshalls actief in Santo Ileso. Dit is een groep die helemaal inzet op state of the art wapens en technologie. Zo beschikken de Marshalls over turrets, tanks, jets en hover bikes met een ingebouwd machinegeweer. Enkele leden van de Marshalls zijn bijvoorbeeld uitgerust met groene laser sniper rifles.

Daarnaast bestaat ook de politie, maar die hebben geen invloed op het verhaal, wel op gameplay. Net als in GTA kan de politie het je behoorlijk lastig maken met chaotische achtervolgingen, SWAT-teams en helikopters die er alles aan doen om je te pakken. Tussen deze groepen moet jij, een nobody zonder geld of plan, een eigen criminele bende oprichten samen met je drie beste vrienden.

Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank

Family first

We noemen beste vrienden, maar in deze game zijn je drie vrienden meer familie dan vrienden. Saints Row gaat over vier personen die de Saints oprichten en alles voor elkaar doen. Eli is de man die overal een plan voor kan bedenken en Neenah is een dame die zo goed auto kan rijden dat niets onmogelijk lijkt zolang zij achter de stuur zit. Dan is er Kevin, een hergeschreven personage uit eerdere games. Kevin moet het vooral hebben van zijn charms. Kevin is de enige waar wij zoiets hadden van, de oude Kevin was cooler. De vierde ben jij namelijk de leider van de groep. Saints Row is het verhaal van vier vrienden die besluiten om zelf te heersen over de stad en niet meer te buigen voor anderen.

De meest interessante quests vonden wij de quests waar er interactie is tussen de leider met Eli, Neenah of Kevin. De quests zijn over het algemeen best goed gedaan met grappige dialogen en vaak hele actievolle gebeurtenissen zoals heists en prison breaks. Drie van de vier Saints-oprichters hebben bovendien een verleden met de drie groepen die actief zijn in Saints Ilso. Neenah heeft een verleden met de Los Panteros, Kevin met The Idols en de hoofdpersoon met The Marshalls. De quests beginnen vaak rustig waarna hell losbreek tegen het einde en explosies en kogels rondvliegen. De grappen zijn vaak goed. Zo is er bijvoorbeeld een grap over microtransacties waar je $1.99 moet betalen om een lege doos te openen en de hoofdpersoon reageert heel woedend daarop.

Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank

Zijactiviteiten en progressie

Naast main quests, zijn er een heleboel zijactiviteiten die je kan doen in Santo Ileso. Deze zijn niet gelijk aan het begin van de game beschikbaar. Schrik dus niet wanneer je de game opstart en je weinig markeringen ziet op de map. De meeste zijactiviteiten zijn namelijk gebonden aan je criminele imperium. Jij moet op je hoofdkwartier investeren in nieuwe criminele organisaties zoals verzekeringsfraude, een witwasser, een afvalbedrijf die dingen kan later verdwijnen en meer. Per zaak die je start, krijg je op de map nieuwe zij-missies. Deze zijn wel iedere keer hetzelfde, dus een side quest waarbij je zoveel mogelijk jezelf voor auto’s moet gooien voor een zo hoog mogelijk verzekeringsbedrag, moet je meerdere keren doen maar dan op verschillende locaties op de map. Het is de bekende Ubisoft-formule. Het geld van de missies heb je nodig om nieuwe zaken op te starten, zodat je weer meer zijactiviteiten kan ontgrendelen.

Door alles wat je doet in de game maakt je naast geld ook progressie in de vorm van XP en levels. Je personage krijgt per level een upgrade of een nieuwe vaardigheid. Upgrades zijn vaak niet heel boeiend, denk bijvoorbeeld aan een upgrade als meer HP, maar de abilities zijn heel krachtig. Zo is er een vaardigheid waarmee je tijdelijk heel veel kan incasseren zodat je als een echte Rambo op vijanden af kan rennen. Er is ook een vaardigheid om granaten te gooien of bij de latere levels is er zelfs een Dead Eye skill, waarmee je een aantal vijanden in je zicht met één magazijn binnen een seconde kan uitschakelen.

Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank

Gameplay

De gameplay van Saints Row is goed, maar niet baanbrekend. Besturing van auto’s is prima en het driften en beuken werkt goed genoeg. Verwacht echter geen realisme, want je kan bijvoorbeeld heel makkelijk van topsnelheid tot stilstand komen. Auto’s in Saints Row zijn niet van de kwaliteit GTA V, maar meer vergelijkbaar met de auto’s in Watch Dogs Legion.

Wapens voelen over het algemeen goed aan. De wapens klinken goed en er wordt feedback getoond wanneer je raak schiet, met name het maken van een headshot. Wel is er een soort van auto aim, die we niet konden uitschakelen. De game lijkt je een beetje te helpen met het richten op vijanden. Een optie om dit uit te schalen konden wij niet vinden. Ook vonden wij het jammer dat er geen cover-systeem is. Niemand zoekt dekking in Saints Row tijdens vuurgevechten. De game bevat verschillende soorten melee en ranged wapens. Denk aan messen, pistolen, shotguns, machine guns, sniper rifles en rocket launchers. De weapon wheel geeft je de mogelijkheid om van ieder wapen één soort in je backpack te houden. Wapens zijn in de weapon shop te upgraden met effectievere munitie en betere stats.

Een vette toevoeging aan Saints Row is de Wingsuit. Hiermee kan je van hoge plekken over de stad vliegen als een Batman en de pracht van de wereld aanschouwen. Er zijn extra Wingsuit abilities om de gameplay nog leuker te maken, zoals een wingsuit takedown en een bounce-vaardigheid waarmee je langer in de lucht kan blijven. Bovendien bevat Santo Ileso meerdere locaties op de map waar je jezelf de lucht in kan schieten. Je hoeft niet per se te beschikken over een auto of een motor om lange afstanden te overbruggen in Saints Row.

Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank

Heel veel customization

Saints Row bevat heel veel customization. Het begint al met de character creator, waar je een eigen personage tot in de kleinste details kan aanpassen. Je kan een normale mensen maken, maar het is ook mogelijk om een behoorlijk unieke fantasie of sci-fi personage te creëren. Mensen hebben al voor release met de gratis Saints Row Boss Factory demo, hele indrukwekkende creaties gemaakt.

Verder kan je wapens naar wens personaliseren met een custom paint job, maar ook de materialen zijn aan te passen. Voertuigen zijn uitgebreid te personaliseren, het systeem is veel uitgebreider dan we hadden verwacht. Zowat alles wat niet de binnenkant van de auto is, is helemaal naar wens aan te passen. Banden hebben daarnaast effect op gameplay. Standaard banden zijn beter in de stad, maar buiten bij woestijngebieden, is het beter om alternatieve banden te gebruiken zodat je meer grip krijgt.

Verder zijn er een heleboel kledingstukken te koop in de wereld, van echte kledingwinkels tot kleinere kledingstands met een thema, zoals het wilde westen. Daarnaast kan je de uitstraling van je gang customizen, maar ook je hoofdkwartier. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meubilair te plaatsen door standbeelden en andere interessante dingen in de wereld te fotograferen. Saints Row bevat dus heel veel customization en niets is gebonden aan microtransacties.

Review Saints Row – Geen GTA, maar wel een vermakelijke open wereld zandbank

Graphics en performance

Saints Row zier er goed uit. De art stijl lijkt op Fortnite waarbij er net wat meer details zijn. Gezichten van personages konden wel wat beter, maar de wereld is over het algemeen best mooi. Wanneer je op hoge snelheid gaat rijden, is er wel pop-in merkbaar in de verte. Lichteffecten bij met name de neonlichten en glow in the dark effecten van The Idols zijn heel mooi gedaan. Mensen met een HDR tv zullen dit waarderen. De wereld is niet heel groot, maar er is wel veel te doen wanneer je hebt geïnvesteerd in alle zaken. Santo Ileso bevat meerdere unieke plekken om te verkennen en de wereld ziet er over het algemeen levendig uit.

Wat betreft performance zijn er meerdere opties op de PlayStation 5. Er is een 1080p, 1440p en een 4K-optie. Laatstgenoemde hebben we geprobeerd, maar de game draait dan niet soepel, zelfs de camera bewegen lijkt een soort van framedrop te creëren. 1080p werkt heel soepel, maar je mist dan details. De sweet spot voor ons was 1440p waarbij visueel alles mooi oogt en de game ook op 60 frames per seconde blijft. Saints Row is best goed gepolished voor een open wereld game. Maar één keer hadden we te maken met een bug waar een main quest niet vorderde. Herladen van een eerdere save loste dit probleem op. Verder zijn we geen glitch of crash tegengekomen.

Conclusie

Saints Row is een solide game, en wat ons betreft een geslaagde reboot die vooral liefhebbers van de eerste Saints Row-games zullen waarderen. Saints Row voelt erg vertrouwd aan en is niet innoverend of heel vernieuwend. Wat nieuw is, is het verhaal, de origin story van The Saints en dat is best goed gedaan. Buiten Kevin stond Saints Row niet bekend om memorabele personages en dat is hier wel anders. De hoofdpersoon en de drie vrienden, hebben duidelijk chemistry met elkaar en dat zorgt voor vermakelijke dialogen en avonturen. De reboot van Saints Row is geen baanbrekende game geworden, maar wel een hele vermakelijke open wereld zandbak.

Je kan de Day One Edition van Saints Row hier kopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties