Turkse voetbalvoorzitter mept scheidsrechter neer, anderen schoppen hem. Competitie stilgelegd! Sport

De voetbalcompetitie in Turkije is tot nader order stopgezet na ongeziene incidenten. Topscheidsrechter Halil Umut Meler werd door de voorzitter van Ankaragücü neergeslagen en vervolgens door anderen geschopt. "Deze aanval is een beschamende avond voor ons voetbal," verklaarde Mehmet Buyukeksi, de voorzitter van de Turkse voetbalbond.

De voorzitter van Ankaragucu verloor zijn zelfbeheersing nadat Rizespor in de 97ste minuut de gelijkmaker (1-1) scoorde. Faruk Koca snelde op scheidsrechter Halil Umut Meler af en sloeg hem neer, waarna anderen zich bij het geweld voegden. Halil Umut Meler, een gerenommeerde scheidsrechter in Turkije, liep verschillende verwondingen op, waaronder een kleine breuk.

'Avond van schande'

Hij had eerder in de wedstrijd een rode kaart uitgedeeld aan een speler van Ankaragucu, die ondanks dat op weg leek naar de overwinning totdat Adolfo Gaich in de 97ste minuut de 1-1 maakte. De voorzitter van de Turkse voetbalbond veroordeelde de gebeurtenissen en noemde het ‘een avond van schande voor het Turkse voetbal’. Hij beloofde dat alle betrokkenen verantwoordelijk zullen worden gehouden en schortte de Turkse competitie voor onbepaalde tijd op.

Meerdere arrestaties

Er zijn meerdere arrestaties verricht, en de minister van Justitie, Yilmaz Tunc, heeft een onderzoek gelast. In de huidige stand staat Ankaragücü op de elfde plaats met 18 punten, slechts vier punten meer dan de zeventiende geplaatste Samsunspor. Rizespor bezet de achtste plaats met 22 punten. Fenerbahçe, met Michy Batshuayi, en Galatasaray, met Dries Mertens, leiden de Süper Lig met elk 40 punten.