Vandenbempt: “Harde kern Standard-supporters verpest het voor de rest”

Net als zovele anderen was voetbalcommentator Peter Vandenbempt evenmin te spreken over de gruwelijke anti-Defour-spandoek tijdens de match Standard-Anderlecht. De voetbalconnaisseur had er maar één woord voor: “degoutant”, en benadrukte dat de mensen achter het dubieuze idee het leven van de ‘normale’ supporters zuur maken.Voetbalcommentator van dienst tijdens de wedstrijd Standard-Anderlecht was Peter Vandenbempt. Toen hij […]

Net als zovele anderen was voetbalcommentator Peter Vandenbempt evenmin te spreken over de gruwelijke anti-Defour-spandoek tijdens de match Standard-Anderlecht. De voetbalconnaisseur had er maar één woord voor: “degoutant”, en benadrukte dat de mensen achter het dubieuze idee het leven van de ‘normale’ supporters zuur maken.
Voetbalcommentator van dienst tijdens de wedstrijd Standard-Anderlecht was Peter Vandenbempt. Toen hij de gigantische Defour-onthoofdende spandoek zag, stak hij zijn afkeer niet onder stoelen of banken. Dat de supporters zich achteraf verdedigden met het feit dat de spandoek een verwijzing was naar het horror-personage Jason Voorhees, maakte het voor Vandenbempt niet minder erg.

”Dit incident overtreft werkelijk alles, precies omdat het op zo’n stuitende manier refereert aan de horror van IS, de terreur die sinds Charlie Hebdo – en voor ons dan een beetje de acties in Verviers – het leven van de mensen beïnvloedt en zelfs beheerst. Het verweer dat het hier gaat om een verwijzing naar een horrorfilm doet voor mij niets terzake. Zelfs al was het dat, dan nog was het een degoutant spandoek voor de ogen van duizenden kinderen, in het stadion en voor tv. Dat moet je toch ook niet vergeten”, vertelt hij aan Sporza.

Bovendien benadrukt de sympathieke sportjournalist dat zulke incidenten ons voetbal niet ten goede doen. “Zelf heb ik telefoons gekregen uit Frankrijk, Nederland en Engeland. De BBC heeft het spandoek zelfs gedeeltelijk gecensureerd. Neen, de imagoschade is enorm, voor ons voetbal en Standard”, klinkt het.

Vandenbempt voelt ook mee met de goedbedoelende Standard-supporters, die wel eens de dupe zouden kunnen zijn van het spandoek-verhaal. “Niemand doet er iets aan. De club heeft dat kleine deel van haar supporters niet onder controle en is er blijkbaar ook bang van. Er wordt niet tegen opgetreden. Zij zijn de baas op Sclessin. Ik hoor van veel serieuze Standard-supporters, met gezond verstand, dat zij het verpesten voor al die andere”, aldus Vandenbempt, die daarom ijvert dat enkel de schuldigen gestraft worden, en niet de volledige club. “Ze kunnen perfect vervolgd worden met straffen tot 5.000 euro en vijf jaar stadionverbod, want volgens de voetbalwet is dit aanzetten tot haat en geweld. Het zijn de aanstokers die gestraft moeten worden, niet een financiële boete voor de club Standard, want dat heeft wat mij betreft geen enkel effect”, klinkt het. (KDN)

Reacties

wpDiscuz