Waarom de Rode Duivels wél wereldkampioen worden Sport
Waarom de Rode Duivels wél wereldkampioen worden
Sport

Waarom de Rode Duivels wél wereldkampioen worden

Eindelijk. Het heeft twee matches geduurd, maar het bleek voldoende om de felbegeerde negen punten binnen te halen: de Rode Duivels konden Zuid-Korea verslaan én vertoonden de strijdlust die we van hen willen zien. Dus ergens diep van binnen beginnen we er nu terug in te geloven, en wel vanwege deze redenen.
1. De strijdlust: tijdens de vorige matches tegen Algerije en Rusland leek die op een laag pitje te staan, maar tegen Zuid-Korea stond er eindelijk een ploeg die er als een blok voor ging. Het was misschien niet de match met het hoogste tempo, maar toch had je nooit de indruk dat de ploeg slabakte - zelfs al waren ze technisch gezien zeker van de 1/8ste finales.

2. De bank: Wilmots herhaalde het tot in den treure, maar 'de bank' zou onze sterkte zijn. Tegen de Zuid-Koreanen bewezen enkele bankzitters dat ze er inderdaad stonden, want Lombaerts en Van den Borre toonden zich volwaardige vervangers. Meer nog: je zal als bondscoach maar de moeilijke keuze moeten maken tussen de verschillende kandidaten, want beiden kweten zich meer dan naar behoren van hun taken.

3. De defensie: met slechts één tegengoal in de voorbije drie matches zijn de Rode Duivels de minst gepasseerde ploeg in de poulefase. Akkoord, er zijn er nog die dit resultaat behaalden, maar het zegt iets over de defensieve sterkte. En ook akkoord: tegen Rusland had een tegengoal niet zo denkbeeldig geweest, maar dat geluk zat ook nog mee.

4. Wilmots: is Marc Wilmots de beste tacticus die we ooit al gehad hebben als coach? We zijn er niet van overtuigd. Maar keer op keer wisselt hij de juiste spelers om daarna de match te beslissen. Drie keer na elkaar kan dat geen toeval meer zijn.

5. Divock Origi: met een Lukaku die stilletjes aan richting een vertrouwenscrisis sukkelt, was het bang afwachten wat Origi er van zou bakken. Het spelsysteem van de eerste twee matches lag Lukaku een pak minder en negen kansen tegen tien had een fitte Benteke in een spelsituatie ,waarin de tegenstander de boel blokkeerde, meer oplossingen kunnen bieden, maar met de keuze voor de (voor velen) onbekende Origi heeft Wilmots nu al de voltreffer van dit WK gemaakt. En Lukaku? Die kan, in een wedstrijd waarin de spitsen meer ruimte krijgen, wel degelijk zijn waarde nog hebben.

6. De knock-out fase: met de Verenigde Staten heeft België een haalbare kaart getrokken. Getrokken? Nee, verdiend, op basis van de negen punten. Bovendien zijn knock-outfases nu éénmaal wispelturige wedstrijden: je weet het maar nooit en veel hangt af van toevalligheden, zoals een onverwachte rode kaart, nietwaar, Steven Defour?

7. Het mentale aspect: Wimots wist de verzamelde pers te vertellen dat hij de mental coach was, en dat er geen behoefte was aan een extra sportpsycholoog. Alhoewel de nationale ploeg best wel vatbaar is voor interne conflicten - sterke karakters, een taalbarrière en een aantal vedetten die zich allemaal capabel achten om in de basis te staan - is Wilmots er tot nu toe in geslaagd om de mogelijke brandjes te blussen.

8. Een groeiende ploeg: we zijn inderdaad niet fameus gestart, maar de eindzege was steeds voor de Belgen. Laat dat net een voordeel zijn: niet elke ploeg die furieus start, houdt dat tot het einde vol. En omgekeerd is niet elke ploeg die weifelend begint sowieso uitgeschakeld voor een schitterend parcours.

Dus vandaar: geloven wij er in dat de Rode Duivels wereldkampioen worden? Nee, daarvoor is het parcours nog te lang, de obstakels te groot en het spelsysteem te eenzijdig. Verder zou een fitte Van den Borre steeds in de typeploeg mogen staan, want hij brengt dat strijderskarakter dat we te vaak gemist hebben, maar net die speler raakte nog geblesseerd in de laatste minuten. En hét alternatief voor Hazard, Adnan Januzaj, kon niet helemaal overtuigen in zijn eerste interland waar het om gaat. Er is nog voldoende twijfel, maar tegen Zuid-Korea waren de lichtpunten groter dan de relatieve zwakheden. Laat die Amerikanen maar komen, de match daarna zien we wel wie we opvreten. Eindelijk. (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties