WK transgender zwemmen afgelast omdat er... geen inschrijvingen zijn Sport
WK transgender zwemmen afgelast omdat er... geen inschrijvingen zijn
Sport

WK transgender zwemmen afgelast omdat er... geen inschrijvingen zijn

World Aquatics had gepland deze week een open WK Zwemmen voor transgender atleten te organiseren in Berlijn, maar de plannen zijn geannuleerd omdat er geen deelnemers zich hebben aangemeld. De zwemfederatie had vorig jaar besloten om transgender vrouwen uit te sluiten van deelname aan de elite vrouwencategorie en hadden zich verbonden aan een 'revolutionair proefproject' om hun 'onwrikbare inzet voor inclusiviteit, het verwelkomen van zwemmers van alle geslachten en genderidentiteiten' te ondersteunen.

Maar hun intentie om een 'open' categorie in het leven te roepen, met 50 meter en 100 meter races in elke zwemstijl naast de mannen- en vrouwenwedstrijden, is nu uitgesteld. The Guardian citeerde de organisatie: "World Aquatics kan bevestigen dat na de sluiting van de inschrijvingen voor de open categorie wedstrijden van de Zwem World Cup - Berlijn 2023, gepland voor 6-8 oktober, er geen deelnemers zich hebben aangemeld voor de open categorie evenementen."

Onderzoek

World Aquatics' besluit om transgender vrouwen uit de elite vrouwenwedstrijden te verbannen als ze de mannelijke puberteit hadden doorgemaakt, werd genomen na onderzoek waaruit bleek dat transvrouwen, zelfs na het verminderen van hun testosteronspiegel met medicatie, nog steeds aanzienlijk voordeel behielden over vrouwelijke zwemmers.

Lia Thomas als voorbeeld

Het succes van de Amerikaanse Lia Thomas, die als man een gemiddelde universiteitszwemmer was, maar een nationale universiteitstitel in de vrouwencategorie won na haar transitie, was een andere factoor in de beslissing van juni 2022. Verschillende andere sportorganisaties, waaronder atletiek en wielrennen, hebben in de afgelopen 12 maanden een soortgelijke koers gevolgd. World Aquatics is echter de eerste grote Olympische sport die een poging onderneemt om een derde competitiecategorie, los van mannen- en vrouwenevenementen, te introduceren.

(Bron: 9gag.com en SGXL.nl)

(Intropic: Image by drobotdean on Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties