Wordt deze James Bond-stuntvrouw de derde vrouw ooit die deelneemt aan een GP Formule 1? Sport
Wordt deze James Bond-stuntvrouw de derde vrouw ooit die deelneemt aan een GP Formule 1?
Sport

Wordt deze James Bond-stuntvrouw de derde vrouw ooit die deelneemt aan een GP Formule 1?

De Formule 1 is vastbesloten om meer vrouwen in de autosport te verwelkomen, en dit is nu duidelijk te zien nu Aston Martin Jessica Hawkins (28) heeft laten testen op de Hungaroring in Boedapest. De Britse coureur maakte daarbij een sterke indruk door vrijwel meteen de beoogde rondetijden te behalen.

De Formule 1 staat bekend als een mannenbolwerk, maar de Internationale Autosport Federatie FIA is dit jaar begonnen met het promoten van autosport voor vrouwen. In de F1 Academy strijden vijftien vrouwelijke coureurs in een aparte categorie met auto's vergelijkbaar met die in de Formule 4 voor mannen. Een prominente figuur in dit initiatief is Susie Wolff, voormalig coureur en de vrouw van Mercedes-baas Toto Wolff.

James Bond-stuntvrouw

Als uitbreiding van de F1 Academy zou er vanaf volgend jaar in elk raceweekend bij de mannen ook een vrouwenrace plaatsvinden, waarbij alle F1-teams zouden deelnemen, samen met nog vijf andere teams. In dit kader kreeg Jessica Hawkins vorige week de kans om te testen op de Hungaroring in Boedapest, met steun van Aston Martin. Jessica heeft een achtergrond in het karting, maar kon vanwege gebrek aan sponsors niet altijd de volgende stap zetten in haar racecarrière. Ze combineerde daarom haar racen met stunts, onder andere in de James Bond-film 'No Time to Die'.

Aston Martin plaatste foto's op X, voorheen bekend als Twitter, van Jessica met het bijschrift ‘inspirerend’. Ze reed in een AMR21, dezelfde auto waarmee Aston Martin twee jaar geleden in de Formule 1 reed. Jessica zelf beschouwt deze kans als een droom die is uitgekomen. "Het heeft me veel moeite gekost. Toen ik hoorde dat ik de kans kreeg om te testen, kon ik het nauwelijks geloven. Ik moest het nieuws maandenlang geheim houden, en dat was ook niet makkelijk. Ik hoop dat ik andere vrouwen kan inspireren om hun dromen na te jagen,” zei ze.

"Ze presteerde uitstekend!"

Bij Aston Martin waren ze alvast lovend over de prestaties van Jessica. Robert Sattler, verantwoordelijk voor de opleiding, zei: "Ze presteerde uitstekend. Na de eerste ronde moesten we vanwege regen naar binnen. Toen we weer de baan op konden, waren er nog natte plekken." Een uitdaging waar Jessica goed mee omging. "Jessica bouwde geleidelijk aan haar snelheid op, zelfs op een verraderlijk circuit. Ze beheerste de complexiteit van de auto zonder fouten te maken. Haar feedback was nauwkeurig en kwam overeen met de gegevens die we verzamelden. Toen het circuit na enkele ronden opdroogde, bereikte ze de vooraf ingestelde rondetijden.”

Derde vrouw die deelneemt aan een Grand Prix?

Satller zei ook nog dat Jessica zich professioneel gedroeg en dat hij hoopte haar snel weer in een auto te zien. Eerder klom ook al Lewis Hamilton op de barricades voor meer vrouwen in de autosport en de Formule 1. "Sinds ik in de Formule 1 ben begonnen in 2007, zijn er alleen maar mannen geweest. De Formule 1 heeft al jarenlang een genderprobleem dat onderbelicht is", aldus de Britse coureur. Dit zijn geen loze woorden, vooral als je bedenkt dat Jessica Hawkins de eerste vrouwelijke testcoureur is in vijf jaar tijd en dat er sinds het begin van de Formule 1 in 1950 slechts twee vrouwen aan een Grand Prix hebben deelgenomen: Maria Teresa de Filippis en Lella Lombardi, beiden meer dan vijftig jaar geleden.

(Bron: hln.be)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties