De SL van Mercedes wordt 60 jaar (videospecial)

Inderdaad, het is inmiddels zestig jaar geleden dat Mercedes het prototype van de SL liet zien. Een auto die voor altijd legendarisch zou zijn, hoewel men er bij Mercedes in het begin niet eens aan dacht om de wagen in productie te nemen…Voor het geval je jezelf afvraagt wat die SL nu betekent: het is […]

Inderdaad, het is inmiddels zestig jaar geleden dat Mercedes het prototype van de SL liet zien. Een auto die voor altijd legendarisch zou zijn, hoewel men er bij Mercedes in het begin niet eens aan dacht om de wagen in productie te nemen…

Voor het geval je jezelf afvraagt wat die SL nu betekent: het is de afkorting voor Sport Leicht. Al moet vooral dat laatste tegenwoordig niet meer te letterlijk genomen worden…

De oer-SL kreeg als typenummer W194 mee, en het was een wagen waar geen grammetje teveel aan zat. De auto werd in 1952 aan de pers voorgesteld. De wagen had een zescilinder met een longinhoud van drie liter en produceerde 170 pk, iets wat in die tijd heel wat was. Er werd dan ook mee geracet en dat was niet zonder succes: in de Mille Miglia werd hij een keer tweede en een keer vierde en in de 24 uren van Le Mans werd een eerste en tweede plaats behaald, net als in de Carrera Panamericana.
Max Hoffman, de Amerikaanse Mercedesimporteur, zag wel brood in de wagen. Hij vond dat de Amerikanen nood hadden aan een sportwagen die niet iedere bocht uitvloog zoals de ‘American Cars’ (toen ook al) deden. Hij opperde de grote bazen in Stuttgart dan ook om een productieversie te maken.

Februari 1954, autoshow in New York. Mercedes stelt voor: de 300 SL, type W198. De auto, die ook wel bekend is als de ‘Gullwing’, is het begin van een legende. Hij zag er niet enkel leuk uit, de zescilinder met 215 pk presteert ook naar behoren. De 300 SL was trouwens de allereerste productiewagen met een injectie. In 1957 stopt men met de Gullwing maar produceert men een topless-versie ervan: de SL Roadster. Hier zien we een Gullwing in al zijn schoonheid:

En hier gaan we even mee achter het stuur van een SL Roadster.

In 1963 is het tijd voor een modernere sportwagen, zo vindt men bij Mercedes. De nieuwe SL die typebenaming W113 meekrijgt, wordt ook wel eens Pagode genoemd. Het design is nogal braafjes, en smalend wordt de W113 wel eens ‘de Benz voor showtrutten’ genoemd.

In 1971 krijgt hij alweer een nieuwe opvolger: de W107. De auto zag er niet enkel een stuk agressiever uit: hij was het ook met motoren tot 5.6 liter cilinderinhoud. Het was trouwens ook voor het eerst dat de SL een achtcilinder ingelepeld kreeg. De W107 was een groot succes en bleef maar liefst achttien jaar in productie. In deze video zien we een hele W107-club bij elkaar:

In 1989 kwam de R129 op de markt en was het helemaal gedaan met ‘Leicht’. Mercedes gebruikte namelijk hun nieuwe SL om eens deftig uit te pakken met hun technisch vernuft. Zo was de SL de eerste cabrio met automatisch uitklappende rolbeugel bij een eventuele koprol. De R129 had vanzelfsprekend een dikke V8 onder de lange motorkap en vanaf 1992 kwamen daar zelfs nog V12’s bij. Geniet in onderstaande video van de strakke lijnen van de R129:

Hier rijden we in een 600 SL mee over de Nurburgring. Geniet vooral van het geluid van de brullende V12:

In 2001 is het tijd voor de R230, om en bij de 1.800 kilogram technologisch vernuft. Lichter werd hij er dus niet op, maar wel krachtiger. Bovendien zorgde AMG voor krachtpatsers als de SL 55 AMG, later de SL63 AMG en zelfs een speciale serie SL 65 AMG Black Series: die had maar liefst 670 pk en een koppel van 1.000 NM. Hier zien we een 55 AMG in actie.

De R231, die dit jaar werd voorgesteld, weegt ongeveer 140 kilogram minder dan zijn voorganger. Maar daarmee is hij natuurlijk nog steeds niet Sport LEICHT te noemen. Al is dat in deze tijden onmogelijk natuurlijk: wie zou tegenwoordig nog een ‘echte lichte sportwagen’ kopen, zonder centrale deurvergrendeling, servostuur, elektrische ruiten, airco en noem maar op? (SL)

Reacties

wpDiscuz