Huurauto's vertonen grote gebreken Wheels
Huurauto's vertonen grote gebreken
Wheels

Huurauto's vertonen grote gebreken

Het onderzoek werd incognito uitgevoerd onder de koepel van de Internationale Automobielfederatie FIA, die in België vertegenwoordigd wordt door Touring. De inspecteurs trokken naar Kos en Santorini (Grienkenland), Rimini (Italië), Dubrovnik (Kroatië), Malta, Portimao (Portugal), Fuerteventura, Conil de la Frontera en Novo Sancti Petri (Spanje), Fethlye en Marmaris (Turkije).

De best scorende verhuurder was het Griekse agentschap National met de Chevrolet Matiz. De tweede en derde plaats ging naar Kroatië. Verhuurder Hertz in Dubrovnik was de enige die een auto (Fiat Punto) uitleende zonder de minste tekortkoming. Als laatste eindigde Europcar in Santorini met een Nissan Micra. Die auto toonde gevaarlijke mankementen aan de remmen en de dienstverlening was absoluut onaanvaardbaar.

Opvallend: vijf van de zeven geteste terreinwagens vertoonden zware defecten en zelfs een totaal gebrek aan veiligheidsuitrusting zoals laterale en passagiersairbags en autogordels. Touring vindt dit verontrustend aangezien heel wat toeristen de voorkeur geven aan het huren van een terreinwagen: het is eens iets anders en de kinderen vinden zo’n auto’s wel leuk. Tegelijk ontbreekt het veel mensen ook aan rijervaring met een dergelijke wagen.

Dienstverlening
Geen enkele verhuurder haalde de score "zeer goed" en slechts acht scoorden "goed". Er werd onvoldoende uitleg gegeven, onder meer over de verzekering en over het contract dat vaak enkel in de lokale taal was opgemaakt. Het personeel was vaak onbeleefd. Onvoldoende uitleg kan voor de toeristen negatieve gevolgen hebben bij een ongeval of ander noodtoestand: wat moet ik nu doen?

De auto's
De verschillen tussen de zestig geteste wagens waren zeer gevarieerd. 28 ervan waren jonger dan één jaar. Er zat er ook eentje bij van 11 jaar. Grootste aantal gebreken werden gevonden in de zeven kleine familiewagens en vijf terreinwagens. Uitrusting en veiligheid scoorden slecht in de meeste auto’s. De algemene toestand van chassis en motor gingen van "aanvaardbaar" tot "zeer goed".

Slechts 14 van de zestig voertuigen had een EHBO-uitrusting en in de helft ontbraken de gevarendriehoek en fluovesten. Vijf wagens hadden helemaal geen airbags en de oudste zelfs geen autogordels. In 40 procent van de wagens was er geen systeem om kinderen veilig vast te hechten. De anonieme inspecteurs kregen dan de raad mee om "traag te rijden zodat de kinderen niets overkomt".

Tips voor de vakantiegangers

Grootste gebreken

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties