3 ‘geheime codes’ die je nooit wilt horen op een cruiseschip en hun angstaanjagende betekenissen

Wanneer je op een cruiseschip bent, hoop je op ontspanning, plezier en een zorgeloze vakantie. Maar net als op elk ander vervoermiddel zijn er ook aan boord van cruiseschepen risico’s. Daarom gebruikt de bemanning geheime codes om ernstige situaties aan te duiden zonder paniek te zaaien onder de passagiers. Sommige van die codes wil je absoluut niet horen, omdat ze op levensbedreigende situaties wijzen.

Medisch incident

Een van die codes is "Operation Rising Star" of op sommige schepen "Operation Brightstar". Deze termen verwijzen naar medische noodgevallen aan boord. "Operation Brightstar" wordt gebruikt wanneer iemand een ernstig medisch incident heeft, terwijl "Operation Rising Star" aangeeft dat er iemand is overleden. De codes zorgen ervoor dat de bemanning snel kan handelen, zonder dat passagiers in paniek raken.

Dreigende aanvaring

Een andere verontrustende code is "Echo, echo, echo". Als je deze hoort, betekent het dat er een dreigende aanvaring is, bijvoorbeeld met een ander schip, een object of mogelijk met de kust. Het kan ook wijzen op extreme weersomstandigheden zoals sterke wind of gevaarlijke situaties in de haven, bijvoorbeeld losschietende trossen. Deze waarschuwing stelt de bemanning in staat om onmiddellijk maatregelen te nemen en passagiers te beschermen. (lees verder onder de afbeelding)

Man of vrouw overboord

Tot slot is er de code "Oscar, Oscar, Oscar". Deze wordt gebruikt wanneer iemand overboord is gevallen – een zogenoemde 'man overboard'-situatie. Op dat moment worden direct reddingsprocedures in werking gesteld, waaronder het uitvaren van reddingsboten. Deze code is standaard bij onder andere Royal Caribbean en Celebrity Cruises.

Hoewel het zeldzaam is dat passagiers met deze codes te maken krijgen, is het goed om te weten wat ze betekenen. Ze maken deel uit van de veiligheidsprocedures aan boord, waarmee de bemanning efficiënt en discreet kan reageren op noodsituaties – vaak zonder dat de meeste passagiers iets doorhebben.

(Bron: Unilad – Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen