Administratief medewerker is het meest voorkomende beroep in België. Maar wat verdien je als (meertalig) bediende?

Administratief medewerker is het meest voorkomende beroep in België. Volgens cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel zijn er zo’n 340.000 Belgen actief in deze functie, en dat aantal blijft stijgen. Maar wat verdienen zij en welke factoren bepalen hun loon?

Wat is het loon van een administratief bediende?

Uit het Salariskompas van Jobat blijkt dat administratieve en secretariaatsmedewerkers in België gemiddeld 3.526 euro bruto per maand verdienen. Hoewel het Salariskompas alle functies meeneemt, biedt een gerichter onderzoek van HR-bedrijf Bright Plus, met 1.263 respondenten, specifiek inzicht in het salaris van ondersteunende profielen. Deze worden tegenwoordig vaak aangeduid als meertalige professionals.

Dit onderzoek van Bright Plus laat zien dat meertalige professionals in België vorig jaar gemiddeld 3.379 euro bruto per maand verdienden. Over een periode van twee jaar is hun loon met bijna 14% gestegen, waarbij vooral de hogere lonen sterk toenemen. “De rol van assistant is flink veranderd,” zegt Linda Cappelle, algemeen directeur van Bright Plus. “Waar het vroeger vaak ging om uitvoerende taken, is het nu veel meer een projectmatige en coördinerende functie geworden. Het gaat minder om werken voor iemand en meer om samenwerken. Bovendien is de functie steeds specialistischer binnen specifieke vakgebieden.”

(lees verder onder de afbeelding)

Talenkennis en sector

Talenkennis is volgens Cappelle een belangrijke factor in het salaris. “Hoe meer talen je kent en effectief gebruikt op je werk, hoe hoger je loon doorgaans is. Talenkennis wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar dat is het zeker niet,” aldus Cappelle. Daarnaast spelen andere factoren ook een rol in de salarisbepaling.

“De sector waarin je werkt, de grootte en locatie van je werkgever, je diploma en anciënniteit hebben eveneens invloed op je loon,” legt Cappelle uit. “Daarnaast kijken we vandaag niet alleen naar het loon, maar naar het volledige loonpakket met extralegale voordelen. Ook niet-financiële aspecten zijn belangrijk, zoals thuiswerk, een flexibel uurrooster en inspraak in de samenstelling van dat pakket.”

(Bron: Jobat – Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen