Chauffeurs De Lijn kunnen dronken, te snel en sms'end rijden zonder zelf (veel) te moeten betalen News
Chauffeurs De Lijn kunnen dronken, te snel en sms'end rijden zonder zelf (veel) te moeten betalen
News

Chauffeurs De Lijn kunnen dronken, te snel en sms'end rijden zonder zelf (veel) te moeten betalen

Op zoek naar een toffe job waar je snel mag rijden, sms'en tijdens de uren en zat achter 't stuur mag kruipen zonder zwaar beboet te worden? Dan is een job als buschauffeur misschien wel jouw ding!

Neem er dan ook meteen wel de hoge werkdruk bij, want die is niet van de poes. Niet de bestuurders zelf maar de vakbonden en De Lijn worden (terecht) op de korrel genomen door minister Ben Weyts. Die heeft vragen bij de huidige boeteregeling van de vervoersmaatschappij.

Want wat blijkt nu op HLN.be: 8 op de 10 boetes worden terugbetaald! En die boetes mogen van diverse aard zijn: dronkenschap, te hoge snelheid of sms'en? Geen probleem! De Lijn betaalt heel vaak een aardig deel terug. En de rest? Met een vakbondskaartje van ACOD hoef je je daar ook geen zorgen over maken. De vakbond regelt dat wel!

Zo krijgen bestuurders een vrijgeleide voor ongehoord gedrag in het verkeer. Niet bepaald een goed signaal. En dan is er nog een groot verschil tussen provincies. Ben Weyts: "Niet alleen stel ik me de vraag of het wel goed is dat De Lijn het leeuwendeel van de boetes betaalt. Als je de cijfers naderbij bekijkt, zie je dat het boetesysteem een totale willekeur is."

Zo moeten chauffeurs in 't Antwerpse gemiddeld slechts 5.9% van de boete zelf bijpassen. En sms'en achter 't stuur is sowieso voor eigen rekening. In West-Vlaanderen mag je dan weer wel sms'en, drinken en te hard rijden, maar moet de chauffeur zelf 10% van de boete betalen. In andere regionen liggen de te betalen stukken voor de chauffeur een pak hoger, maar nog steeds ver onder de 50%. Te snel, bezopen of sms'end gereden? Iere, nen euro! (RVH)

De woordvoerder van De Lijn spreekt de berichtgevingen tegen: "Als een chauffeur positief blaast bij een alcoholtest, staat dat gelijk met ontslag op staande voet. Ook boetes voor gsm-gebruik tijdens het rijden worden niet betaald door De Lijn. De directie van De Lijn wil komaf maken met de terugbetaling van verkeersboetes, en maximum 2 lichte verkeersovertredingen per jaar terugbetalen."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties