De échte reden waarom Koning Filip in het buitenland studeerde News
De échte reden waarom Koning Filip in het buitenland studeerde
News

De échte reden waarom Koning Filip in het buitenland studeerde

Ondertussen is Prins Flup Koning Filip geworden - het voelt nog steeds aan alsof je stiefmoeder plots vraagt om 'ma' te zeggen - maar één ding is zeker: zijn houterige, niet bijster intelligente imago is hij nog niet kwijt - er zijn nog zekerheden in het leven. Maar auteur Thierry Debels ging graven in het verleden van het koningskind en ontdekte een stukje geschiedenis dat onder de radar bleef.
Midden jaren 80 waren woelige jaren voor ons Belgenlandje: de Bende Van Nijvel pleegde bloedige aanslagen, terwijl ook de CCC een golf van terreur over de bevolking liet neerdalen. Een klimaat waarin niemand zich veilig voelde - ook het koningshuis zelf niet.

Officieel ging Prins Filip enkele jaren later naar de prestigieuze Stanford Universiteit om zich er te bekwamen in de politieke wetenschappen, maar voor zowat iedereen was het duidelijk dat Filip niet aan een Belgische universiteit kon studeren. De kans dat zijn cijfers zouden uitlekken, was te groot en niemand durfde dat risico te lopen. Nochtans was het Engels van Fluppe niet om over naar huis te schrijven, dus een risico was het zeker wel.

Maar er was nog een andere reden waarom Filip naar de Verenigde Staten uitweek om te studeren: de angst dat Filip hier in België zou gekidnapt worden, was reëel. De CCC was in 1988 weliswaar opgedoekt, maar de gevaarlijkste individuen liepen nog rond: de Bende Van Nijvel. Blijkbaar werd er gevreesd voor de veiligheid van Fluppe, want hij moest en zou het land uit. Professor Michel Boudart, die les gaf aan de universiteit van Stanford, verklapte dit: "Prins Filip kreeg een lijfwacht mee naar Stanford: kolonel Guy Mertens. Die moest hem schaduwen, want ze waren bang dat hij werd gekidnapt".

Maar niemand voegde de daad bij het woord en Filip studeerde vlijtig verder, daar op zijn Amerikaanse universiteit. Ondertussen mag hij zich koning noemen en zo heeft dat diploma dan toch gerendeerd. Dat zal van pas komen in 2014 wanneer hij het ingewikkeldste land ter wereld wanneer het over coalitievorming gaat, mag leiden. Of lijden, zo u wil. (KA)

Meer over Fluppe vind je terug in het pas verschenen boek van auteur Thierry Debels: 'Filip I, zoon van Boudewijn'.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties