Dit is de nettowinst die het ‘nieuwe’ Hof van Cleve maakte in zijn openingsjaar: "Iedereen verklaarde me zot"

Wie Hof van Cleve zegt, dacht jarenlang meteen aan Peter Goossens (61). De topchef en zijn driesterrenrestaurant waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat veranderde abrupt in februari 2023, toen Goossens zijn vertrek aankondigde en zijn souschef Floris Van der Veken (36) aanwees als opvolger.

Voor Van der Veken, die al tien jaar aan zijn zijde stond, was dat een enorme verrassing. “Het zijn zeer grote schoenen die gevuld moeten worden. Iedereen zal me zien als de opvolger ván, en dat betekent een erg hoge lat,” zei hij toen aan HLN.

Terug naar nul sterren

Vanaf januari 2024 was de machtsoverdracht officieel en kreeg Van der Veken de eindverantwoordelijkheid over de keuken én de financiën. Daarbij begon hij met een praktisch lege sterrenteller: Michelin zette de score van drie terug naar nul, zoals de regels van de gids voorschrijven. Dat betekende ook dat de prijzen moesten zakken. Waar het duurste menu onder Goossens 490 euro kostte, ging Van der Veken niet hoger dan 195 euro voor zijn zeven-gangenmenu. Het was een gedurfde zet die meteen ook financiële risico’s met zich meebracht.

Het risico loonde echter sneller dan verwacht. Al na twee maanden kreeg het vernieuwde Hof van Cleve opnieuw twee Michelinsterren, een bevestiging dat de nieuwe chef zijn eigen koers kon varen zonder de erfenis van zijn voorganger te verloochenen. Daarmee bewees Van der Veken dat hij meer was dan enkel ‘de man die Peter opvolgt’.

Bijna 400.000 euro nettowinst

Die bevestiging weerspiegelt zich ook in de cijfers. Uit de eerste jaarrekening onder zijn leiding blijkt dat Hof van Cleve bijna 400.000 euro nettowinst maakte. Voor Van der Veken is dat een bron van trots. “Toen ik Peter begin 2024 opvolgde, verklaarden velen me voor gek. Nu heb ik het tegendeel bewezen.” Het legendarische restaurant lijkt dus ook onder zijn nieuwe chef verzekerd van een glansrijke toekomst.

(Bron: HLN - Afbeeldingen: screen grabs YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen