Dit zijn 5 veelgemaakte fouten in de belastingaangifte die Belgen geld kosten: "Het blijft soms verwarrend"

Het is weer zover: het jaarlijkse invullen van de belastingbrief. Voor veel Belgen blijft het een lastige en soms verwarrende opdracht. En wie zich vergist of iets vergeet, kan zomaar geld laten liggen – soms honderden euro’s per jaar. Welke fouten worden het vaakst gemaakt? En hoe voorkom je ze?

1. Aftrekbare kosten vergeten in te vullen

Een klassieker: mensen vergeten uitgaven die recht geven op belastingvermindering. Denk aan pensioensparen, energiebesparende investeringen, giften aan erkende goede doelen of kosten voor kinderopvang. Vaak worden die papieren wel bewaard, maar worden ze niet overgenomen in de aangifte. Gevolg: je betaalt te veel belasting.

2. Foutief ingevulde beroepskosten

Belgen kunnen kiezen voor een forfaitair bedrag of hun werkelijke beroepskosten aangeven. Bij het zelf invullen van de werkelijke kosten worden vaak fouten gemaakt of kosten opgevoerd die niet aanvaard worden door de fiscus. Dit kan leiden tot een lagere terugbetaling of zelfs een boete. Twijfel je? Dan is het forfait meestal de veiligste keuze.

3. Fiscale voordelen niet spreiden bij partners

Koppels vullen vaak samen hun belastingbrief in, maar vergeten dat het loont om fiscale voordelen goed te verdelen. Door bijvoorbeeld kosten voor kinderen, woonleningen of pensioensparen strategisch te spreiden, kan het belastingvoordeel soms aanzienlijk groter zijn. Wie hier niet bij stilstaat, laat vaak onbewust geld liggen. (lees verder onder de afbeelding)

4. Inkomen uit het buitenland niet aangeven

Wie inkomsten uit het buitenland ontvangt – zoals huurinkomsten, dividenden of een tweede pensioen – moet die ook aangeven in België, zelfs als er in het andere land al belasting op is betaald. Veel mensen denken dat ze deze inkomsten mogen weglaten, maar dat kan leiden tot problemen bij een controle én gemiste verrekeningen.

5. De automatische aangifte blindelings bevestigen

Steeds meer Belgen krijgen een vooraf ingevulde aangifte via Tax-on-web. Handig, maar niet zonder risico: wie alles zomaar bevestigt zonder te controleren, mist vaak aanpassingen of fiscale voordelen die niet automatisch ingevuld worden. Zelfs als de cijfers er correct uitzien, loont het om even stil te staan bij wat nog ontbreekt.

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen