De ‘ongelukkigste’ jobs zijn ook de eenzaamste, dat zegt een studie van 85 jaar die uitgevoerd werd door Harvard-onderzoekers. “Hoewel bepaalde functies niet betrouwbaar kunnen worden gecorreleerd met ontevredenheid en burnout, kunnen bepaalde jobkenmerken dat wel,” vertelde Robert Waldinger, directeur van de Harvard Study of Adult Development, een van de langstlopende studies naar geluk, aan CNBC.
Jobs die weinig menselijke interactie vereisen en geen mogelijkheden bieden om betekenisvolle relaties met collega's op te bouwen, hebben de meest ‘ongelukkige’ werknemers, zo bleek uit de studie. Sinds 1938 hebben Harvard-onderzoekers gezondheidsgegevens verzameld van meer dan 700 deelnemers van over de hele wereld en hen om de twee jaar gedetailleerde vragen gesteld over hun leven.
Het geheim van een gelukkiger, gezonder en langer leven, concludeerden zij, is niet geld, professioneel succes, lichaamsbeweging of een gezond dieet. Het zijn positieve relaties die mensen hun leven lang gelukkig houden. Dit geldt ook voor onze jobs. "Het is een kritische sociale behoefte waaraan in alle aspecten van ons leven moet worden voldaan," legde Waldinger uit. "Bovendien, als je meer verbonden bent met mensen, voel je je meer tevreden met je werk, en doe je beter werk."
Sommige van de meest ‘isolerende’ jobs hebben meer te maken met zelfstandig werk dan met interpersoonlijke relaties of vereisen nachtdiensten, zoals vrachtwagenchauffeur en nachtbeveiliging. Eenzame jobs komen vaak voor in opkomende, door technologie gedreven industrieën, zoals pakket- en voedselbezorgingsdiensten, waar mensen vaak helemaal geen collega's hebben, of online detailhandel, waar het werk ‘zo snel en heftig’ is dat werknemers in dezelfde magazijndienst elkaars naam misschien niet eens kennen, aldus Waldinger.
Eenzaamheid treft echter niet alleen mensen met eenzame jobs. Zelfs mensen met drukke, sociale jobs kunnen zich geïsoleerd voelen als ze geen positieve, zinvolle interacties met anderen hebben. Waldinger wijst op banen bij de klantenservice als een goed voorbeeld hiervan: "We weten dat mensen in call centers vaak enorm gestrest zijn door hun baan, vooral omdat ze de hele dag aan de telefoon zitten met gefrustreerde, ongeduldige mensen," zegt hij. Je niet verbonden voelen met anderen op het werk is echter ook een gezondheidsprobleem.
(lees verder onder de afbeelding)
In feite is het tegenovergestelde waar: Uit een rapport van Gallup uit 2022 blijkt dat mensen die een goede vriend op het werk hebben, productiever en meer betrokken zijn bij hun werk dan degenen die dat niet hebben. Bij het zoeken naar jobs beschouwen we onze verloning en andere financiële aspecten als belangrijke voordelen, maar Waldinger stelt dat werkrelaties een ander werkvoordeel zijn waar we meer aandacht aan zouden moeten besteden. "Positieve relaties op het werk leiden tot lagere stressniveaus, gezondere werknemers en minder dagen waarop we overstuur thuiskomen. Ze maken ons ook simpelweg gelukkiger,” concludeert hij.
(Bron: CNBC - Foto's: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website