Dochter Filip Dewinter poseert in bikini én nikab (foto)

De volgende keer wanneer je een campagne-affiche van het Vlaams Belang passeert, is de kans bijzonder groot dat je aandacht getrokken wordt door een niet alledaagse verschijning: een jongedame in bikini én nikab poseert uitdagend met de keuze tussen vrijheid en islam. Het is niemand minder dan An-Sofie Dewinter, dochter van. Wij vroegen haar om […]

De volgende keer wanneer je een campagne-affiche van het Vlaams Belang passeert, is de kans bijzonder groot dat je aandacht getrokken wordt door een niet alledaagse verschijning: een jongedame in bikini én nikab poseert uitdagend met de keuze tussen vrijheid en islam. Het is niemand minder dan An-Sofie Dewinter, dochter van. Wij vroegen haar om een reactie.
Dat Filip Dewinter drie dochters had, wist iedereen. Dat de meisjes er niet bepaald onaantrekkelijk uitzagen, was ook geweten. Maar met deze foto onthult An-Sofie meer dan ooit te voren: de jongedame scoort behoorlijk hoog op onze babe-index. Maar deze keer draait de foto niet om de bikini zelf, wel om de boodschap die achter de campagne zit.

An-Sofie, dit hadden we van jou nog niet gezien. Was het de eerste keer dat je poseerde in bikini?
An-Sofie Dewinter: “Inderdaad, het was de eerste, maar ook de laatste keer. Ik heb absoluut geen enkele ambitie om de cover van P-magazine te halen of een bikinimodel te worden. Maar voor deze campagne wou ik een uitzondering maken omdat het thema me nauw aan het hart ligt.”

Wat is het opzet achter de foto?
An-Sofie Dewinter: “Het is uiteraard een politiek statement. Op de foto staat ‘Vrijheid of islam? Durven kiezen!’ en daar draait het om: vrouwen hebben de keuze om voor de ene of de andere richting te gaan: het inperken van hun vrijheden door het dragen van een boerka of nikab, of een bewuste keuze voor vrijheid. Daarom is deze foto een samenstelling van de twee uitersten: de boerka enerzijds en naakt aan de andere kant. Maar we hebben dat naakt toch beperkt tot een bikini! (lacht)”.

Vrees je niet voor vijandige reacties op deze affiche?
An-Sofie Dewinter: “Ach, ik heb in het verleden al met veel kritiek te maken gehad. Doodsbedreigingen, haatmails, het is me allemaal niet onbekend. Dus ik weet wat het kan veroorzaken, maar omdat het een zaak is waar ik in geloof, neem ik het er bij. Vrouwen moeten hun rechten en vrijheden hebben, het kan niet dat een geloof of hun man hen deze vrijheden afneemt.”

Je vader is een controversieel figuur. Je bent voor of tegen Filip Dewinter. Heb je daar als dochter veel mee te maken?
An-Sofie Dewinter: “Hoe is het om de dochter van Filip Dewinter te zijn, die vraag krijg ik wel meer. Voor mij is het heel simpel: ik heb nooit anders gekend, mijn hele leven is papa al met politiek bezig, dus ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn wanneer hij dat niet deed. Vroeger kreeg ik op school wel vaak negatieve reacties, maar in het hoger onderwijs (An-Sofie studeert Marketing in Antwerpen) reageren mijn medestudenten toch een pak volwassener.”

Door nu zelf een standpunt in te nemen met deze affiche zou dat wel kunnen veranderen?
An-Sofie Dewinter: “Dat is mogelijk, maar het is mijn eigen keuze. Ik heb zelf gekozen om papa te steunen. Toen we thuis over de campagne bezig waren, stelde ik het voor vanwege het achterliggende idee. Hij heeft het me niet gevraagd”.

De campagne, die onder de naam ‘vrouwen tegen islamisering’ gelanceerd wordt, gaat gepaard met de lancering van een boek van Anke Vandermeersch, die ook voorzitter is van de beweging. Het boek – dat de welluidende titel ‘Hoer noch slavin’ kreeg – zal begin maart uitgegeven worden. (KA)

Hier vind je de controversiële foto van An-Sofie Dewinter:

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments