Massaal protest na invoering 'wietpas' News
Massaal protest na invoering 'wietpas'
News

Massaal protest na invoering 'wietpas'

De strengere regels die sinds dinsdag gelden voor coffeeshops in het zuiden van Nederland hebben dinsdag tot veel protest geleid. Sommige uitbaters hebben de regels bewust overtreden, in de hoop daarmee een proefproces uit te lokken. Gemeenten dreigen die zaken te sluiten.

De ruim 80 coffeeshops in Zeeland, Brabant en Limburg mogen geen buitenlanders meer binnenlaten. Mensen die nog wiet of hasj willen kopen, moeten aantonen dat ze in Nederland wonen en zich laten registreren door de coffeeshop. Daardoor moet er een einde komen aan drugstoerisme en moeten coffeeshops beheersbaarder worden. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari alle coffeeshops in Nederland een besloten club zijn. Volgens critici zullen vooral drugsdealers daarvan profiteren.

Schriftelijke waarschuwing voor twee coffeeshops

Op de eerste dag van de nieuwe criteria controleerde de politie in onder meer Maastricht, Tilburg en Breda. Zeker twee coffeeshops kregen een schriftelijke waarschuwing omdat ze de regels hadden overtreden. Exploitant Marc Josemans van Easy Going in Maastricht is daarvan niet onder de indruk. Hij zet zijn verzet tegen het nieuwe beleid woensdag voort door opnieuw iedereen toe te laten. Als de gemeente zijn zaak sluit, stapt hij naar de rechter.

Uiteindelijk gingen alle coffeeshops in Maastricht dicht uit protest. Volgens hen zijn er officieel geen klanten, omdat niemand zich heeft geregistreerd.

Burgemeester boos

Burgemeester Onno Hoes van de zuidoostelijke stad reageerde boos op de coffeeshophouders. "Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving", zei hij.

Terwijl Hoes in het stadhuis de pers informeerde, barstte buiten een fluitconcert los van boze buitenlandse coffeeshopbezoekers en werknemers van coffeeshops. Buitenlandse klanten die 's ochtends waren geweigerd bij Easy Going, stapten bovendien naar de politie om aangifte te doen van discriminatie.

Ook in Tilburg bleven de meeste coffeeshops uit protest dicht. Coffeeshop Toermalijn was kort open en werd gecontroleerd en gewaarschuwd, omdat er geen ledenlijst was en omdat er Belgische bezoekers waren. De gemeente kondigde een sanctie aan om de eigenaar in staat te stellen een rechtszaak te beginnen.

Foto: Jeffrey Gaens

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties