Netflix-abonnees gewaarschuwd voor overtuigende phishingaanval: "Er wordt druk uitgeoefend"

Gebruikers van Netflix moeten opnieuw op hun hoede zijn. Cybercriminelen richten zich momenteel massaal op abonnees van de populaire streamingdienst via overtuigend ogende phishingmails. De berichten lijken afkomstig van Netflix en waarschuwen zogenaamd voor een probleem met de betaling. Maar wie ingaat op deze e-mails, riskeert zijn persoonlijke gegevens – en zelfs zijn geld – kwijt te raken.

Wat staat er in de valse e-mails?

De nepberichten dragen vaak het onderwerp “Lidmaatschap Tijdelijk Opgeschort” of iets gelijkaardigs. In de tekst wordt beweerd dat er een storing zou zijn bij het verwerken van de meest recente betaling. Er wordt druk uitgeoefend op de ontvanger door te stellen dat de Netflix-dienst binnenkort wordt onderbroken tenzij er snel actie wordt ondernomen. Vervolgens wordt een link aangeboden om zogezegd de betaalgegevens te actualiseren.

De e-mail is bijzonder geraffineerd opgesteld en lijkt qua stijl, taalgebruik en opmaak sterk op een officiële boodschap van Netflix. Hierdoor gaan veel mensen er automatisch van uit dat het bericht legitiem is. Door te klikken op de link in de mail, kom je echter terecht op een valse website die ontworpen is om jouw persoonlijke of financiële informatie te onderscheppen.

Wat gebeurt er als je op de link klikt?

De link leidt naar een namaakpagina die haast niet te onderscheiden is van de echte Netflix-website. Daar wordt gevraagd om in te loggen en betaalinformatie in te vullen. Zodra je die gegevens invult, geef je ze rechtstreeks aan oplichters. Die kunnen met deze informatie aankopen doen, geld stelen of toegang krijgen tot andere accounts die je met hetzelfde wachtwoord beveiligt.

Hoe herken je een phishingmail?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je phishingmails kunt herkennen, zelfs als ze er overtuigend uitzien. Let op de afzender: vaak gaat het om een vreemd of onlogisch e-mailadres. Ook taal- en spelfouten, of een dringend verzoek om ‘nu’ iets te doen, zijn verdacht. Een echte Netflix-mail zal je nooit vragen om je betaalgegevens via een externe link bij te werken.

Klik nooit op verdachte links. Twijfel je aan de echtheid van een e-mail? Ga dan zelf naar de officiële Netflix-website en log daar in via de browser of de officiële app. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de klantenservice. Meld verdachte e-mails altijd bij de bevoegde instanties, zoals de Belgische of Nederlandse Fraudehelpdesk. (lees verder onder de afbeelding)

Heb je toch geklikt? Dit zijn je stappen

Als je per ongeluk op een phishinglink hebt geklikt en informatie hebt ingevoerd, onderneem dan zo snel mogelijk actie. Verander onmiddellijk je Netflix-wachtwoord en dat van andere accounts waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Neem contact op met je bank om eventuele verdachte transacties te blokkeren en meld de fraude bij de politie of cybercrime-eenheden.

Met miljoenen abonnees wereldwijd is Netflix een aantrekkelijk doelwit voor oplichters. Veel mensen gebruiken de dienst dagelijks, wat phishingaanvallen extra geloofwaardig maakt. Bovendien is het niet ongewoon dat betalingen mislukken door een verlopen kaart of fout in de gegevens – wat deze vorm van oplichting des te overtuigender maakt.

Bescherm jezelf tegen online fraude

Wees alert bij e-mails over betalingen, zelfs als ze afkomstig lijken van betrouwbare bedrijven. Gebruik tweestapsverificatie waar mogelijk en werk je wachtwoorden regelmatig bij. Gebruik daarnaast een wachtwoordmanager en zorg dat je antivirusprogramma’s up-to-date zijn. Cybercriminelen worden steeds slimmer, maar met de juiste waakzaamheid kun je veel ellende voorkomen.

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen