Neuroloog zegt dat er één manier is om te ontdekken of je een aanleg hebt om alcoholist te worden

Alcoholisme ontstaat wanneer iemand afhankelijk wordt van alcohol en de controle erover verliest. Helaas zijn sommige mensen mogelijk biologisch voorbestemd voor een alcoholverslaving, wat in families kan voorkomen – waardoor ze een verhoogd risico lopen.

“Mensen voelen zich energiek”

Andrew Huberman is neurowetenschapper en universitair hoofddocent neurobiologie en oftalmologie aan de Stanford University School of Medicine. In een eerdere aflevering van zijn podcast The Huberman Lab zei hij: "Ik wil iets benoemen waarvan ik denk dat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn, namelijk dat mensen die regelmatig drinken of een genetische aanleg hebben voor alcoholisme, zich vaak zeer energiek en goed voelen tijdens het drinken – en dat gevoel houdt ook langer aan."

“Dit geldt ook voor casual drinkers”

“Dat past bij een belangrijk kenmerk van verslaving: de ongezonde cyclus waarbij iemand een 'high' of gevoel van opluchting ervaart tijdens het gebruik van een middel, en vervolgens opnieuw dat gevoel wil opzoeken zodra het uitgewerkt is.” De expert beweerde dat dit niet alleen geldt voor ‘chronische’ drinkers, maar ook voor mensen die zichzelf als meer casual drinkers beschouwen – wat mogelijk een teken is van een functionele tolerantie. (lees verder onder de afbeelding)

“Hoeven geen enorme hoeveelheden te zijn”

“Opnieuw: mensen met een genetische aanleg voor alcohol, of mensen die chronisch drinken – en bedenk, chronisch hoeft niet te betekenen dat ze enorme hoeveelheden drinken,” legde Huberman uit. “Maar mensen die één of twee drankjes per avond nemen, of om de dag drinken, of bijvoorbeeld van donderdag tot zondag, die ervaren doorgaans een toename in alertheid en een beter humeur wanneer ze drinken.”

Wel of geen aanleg

“Dit verschilt sterk van mensen die niet regelmatig drinken, want zij ervaren juist een korter, dus minder langdurig, gevoel van welzijn tijdens het drinken en gaan daarna sneller over naar een staat van vermoeidheid, verlies van motoriek en onsamenhangende spraak.” De neurowetenschapper voegde eraan toe dat deze bijwerkingen verschillen van alcoholtolerantie, wat ook per persoon verschilt.

“Ik wil heel duidelijk zijn: als mensen drinken, wie je ook bent, dan worden in eerste instantie die prefrontale hersencircuits onderdrukt,” zei hij. Huberman stelde ook dat deze verschillen in effecten meestal kunnen aangeven of je wel of geen aanleg hebt voor alcoholisme.

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen