Op dinsdag vond in België een nationale stakingsdag plaats, uitgeroepen door de socialistische vakbond ABVV. De staking maakte deel uit van een bredere protestgolf die zich al enkele maanden opbouwt tegen het beleid van de federale regering-De Wever. Volgens de vakbond zijn de geplande hervormingen op sociaal en economisch vlak onaanvaardbaar. Ze vrezen onder meer dat de hervormingen zullen leiden tot een verzwakking van de sociale zekerheid, een verhoging van de pensioenleeftijd en een grotere flexibilisering van de arbeidsmarkt.
De acties van dinsdag passen in een patroon van herhaalde vakbondsprotesten, waarbij vooral de socialistische bond het voortouw neemt. De staking was niet de eerste van dit jaar, en vermoedelijk ook niet de laatste. De vakbond heeft herhaaldelijk aangegeven dat het huidige regeringsbeleid onvoldoende rekening houdt met de noden van werknemers, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Ze eisen meer sociaal overleg en concrete aanpassingen van de geplande hervormingen.
De gevolgen van de staking waren op diverse plaatsen merkbaar. Vooral in het openbaar vervoer was er sprake van hinder: zowel bij NMBS, de nationale spoorwegmaatschappij, als bij De Lijn, die het bus- en tramverkeer in Vlaanderen verzorgt. Veel ritten vielen uit of reden met aanzienlijke vertragingen. Ook in andere sectoren liet de actie zich voelen: in meerdere gemeenten verliep de postbedeling onregelmatig en werd huisvuil niet opgehaald, tot frustratie van sommige bewoners. (lees verder onder de afbeelding)
Hoewel de staking van dinsdag inmiddels achter de rug is, heeft de vakbond al een nieuwe actiedag aangekondigd. De volgende nationale stakingsdag staat gepland voor woensdag 25 juni. Die datum werd intussen bevestigd door de commerciële televisiezender VTM. Daarmee wordt duidelijk dat de sociale spanningen in het land nog niet snel zullen afnemen. De vakbonden lijken vastbesloten om hun protest vol te houden zolang de regering haar koers niet wijzigt.
De komende weken zullen dus opnieuw in het teken staan van overleg, voorbereiding en mogelijk oplopende spanningen. Werkgeversorganisaties roepen intussen op tot terughoudendheid en vragen dat de sociale partners rond de tafel blijven zitten. Het is afwachten of er de komende weken voldoende beweging komt in het beleid om de volgende staking alsnog te voorkomen. Zo niet, dan dreigt het land eind juni opnieuw deels stil te vallen.
(Afbeeldingen: YouTube)
Lees het artikel op de mobiele website