Altijd al willen weten wat je collega’s verdienen, maar nooit durven vragen? Vanaf volgend jaar wordt dat makkelijker. Europese regelgeving verplicht bedrijven om een transparanter loonbeleid te voeren. Vage omschrijvingen zoals een ‘marktconform’ salaris in vacatures verdwijnen, en sollicitanten krijgen vooraf duidelijkheid over hun loon.
Dit moet niet alleen de loontransparantie verbeteren, maar ook de onderhandelingspositie van werknemers versterken. De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Werkgevers moeten openheid geven over loonschalen en de criteria die ze hanteren voor verloning.
Sollicitanten moeten al vóór een gesprek geïnformeerd worden over het aanvangssalaris of de salarisschaal. Bovendien kunnen werknemers binnenkort opvragen hoeveel collega’s met een vergelijkbare functie gemiddeld verdienen, zonder dat specifieke namen worden gedeeld. (lees verder onder de afbeelding)
Toch blijkt uit onderzoek van Partena Professional en professor Stijn Baert (UGent) dat bijna de helft van de Belgische werknemers (46%) zelfs met de nieuwe wetgeving niet durft te informeren naar lonen binnen het bedrijf. Loonschroom blijft dus een uitdaging, vooral in Franstalig België en onder oudere werknemers. Tegelijk gelooft één op de vier Belgen dat de maatregel hun onderhandelingspositie zal versterken. Als een loonkloof van 5 procent of meer zonder objectieve reden wordt vastgesteld, moet het bedrijf maatregelen nemen.
Nu is het aan de Belgische regering om de Europese richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Europa verwacht dat bedrijven met minstens 150 werknemers al vanaf januari inzicht geven in de beloningsverschillen. Hoewel bijna zes op de tien Belgische werkgevers geen bezwaar hebben tegen loontransparantie, vrezen vier op de tien bedrijven voor een stijging van de loonkosten.
(Bron: hln.be - Afbeeldingen: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website