Nog geen akkoord over begroting News
Nog geen akkoord over begroting
News

Nog geen akkoord over begroting

Het kernkabinet heeft vrijdagnacht rond 01.00 uur zijn begrotingswerkzaamheden gestaakt. Er is nog altijd geen akkoord over de begrotingscontrole. Zaterdag om 14.00 uur zetten de topministers de budgettaire discussie voort. Naar verluidt moet nog 200 miljoen euro worden gevonden.


Het politieke schaakspel over de begrotingscontrole is vrijdagnacht opnieuw geëindigd in remise. Het kernkabinet had wel de bedoeling om tot de finish te vergaderen, maar ideologische tegenstellingen gooiden roet in het eten. De premier, zijn vicepremiers en de minister van Begroting zaten sinds vrijdagvoormiddag 11.30 uur aan tafel, maar dienden rond 01.00 uur zonder akkoord de Lambermont te verlaten.

Struikelblok

Struikelblok was het voorstel om de roerende voorheffing voor iedereen op te trekken van 21 naar 25%. De regering besliste eind vorig jaar bij de opmaak van de begroting al dat rijken - wie per jaar meer dan 20.000 euro binnenrijft aan roerende inkomsten (spaarboekjes niet meegerekend) - voortaan 25% voorheffing moeten ophoesten.

Dat tarief zou nu voor iedereen worden toegepast. Wie kan bewijzen dat hij niet aan 20.000 euro komt, kan een jaar later via de belastingen de 4% terugeisen. Open Vld veegde het voorstel vrijdagavond echter van tafel. Volgens de Vlaamse liberalen komt de maatregel neer op de invoering van een vermogenskadaster en daar kan volgens hen geen sprake van zijn.

Herstart gesprekken

Het njet van de liberalen was niet van die aard om de sfeer rond de tafel op te krikken. De relaties verzuurden en de budgettaire discussie raakte geblokkeerd. Daarop werd dan maar beslist om de werkzaamheden op te schorten en zaterdag de gesprekken weer voort te zetten. Om 14.00 uur steken de protagonisten de koppen weer bij elkaar.

De topministers dienen nog 200 miljoen euro te vinden in de fiscaliteit. Sommige bronnen geven aan dat voorlopig enkel een accijnsverhoging op tabak al tot de zekerheden behoort. Die maatregel brengt echter maar 15 à 30 miljoen euro op. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) legde wel een voorstel op tafel dat komaf maakt met de fiscale aftrekbaarheid van allerlei cadeaus die bedrijven hun klanten aanbieden. Momenteel kunnen ze die voor de helft fiscaal inbrengen. Aan de notionele intrestaftrek zou niet worden geraakt.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties