Tot nog toe onbekende meesterwerken aangetroffen in nazi-kunstschat News
Tot nog toe onbekende meesterwerken aangetroffen in nazi-kunstschat
News

Tot nog toe onbekende meesterwerken aangetroffen in nazi-kunstschat

Bij de spectaculaire vondst van een verzameling schilderijen in München zijn ook tot nog toe onbekende meesterwerken teruggevonden. En het gaat niet alleen om nazi-roofkunst en werken van de klassieke modernen, maar ook om schilderijen van veel vroeger. Dat is dinsdag meegedeeld op een persconferentie in Augsburg. In totaal vond de douane in het appartement van de zoon van de in 1956 overleden kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt 1.406 werken, waarvan het oudste teruggaat tot de 16de eeuw.

Volgens Siegfried Klöble van de douane van München werden de schilderijen vakkundig gestapeld en in zeer goede toestand teruggevonden. Kunstexperte Meike Hoffmann van de universiteit van Berlijn voegde daaraan toe dat aan sommige werken vuil hing, maar dat de werken niet beschadigd waren.

Bij de schilderijen zijn heel wat ronkende namen: Pablo Picasso, Marc Chagall, August Renoir, Gustave Courbet en Henri Toulouse-Lautrec, maar ook August Macke, Henri Matisse, Otto Dix, Oskar Kokoschka en Ernst Ludwig Kirchner. Het appartement van de 79-jarige Cornelius Gurlitt in München-Schwabing werd op 28 februari 2012 doorzocht, en niet al in 2011, zoals Duitse media eerder berichtten.

Anders dan was gespeculeerd, gaan de speurders er niet van uit dat Gurlitt nog een tweede opslagplaats had. "De Leeuwentemmer" van Max Beckmann werd nog verkocht voor de huiszoeking. Reinhard Nemetz van het openbaar ministerie van Augsburg zei dat de foto's van de werken niet online komen. Dat zou de belangen van de rechthebbenden kunnen schaden, luidde het. Volgens Hoffmann is het onderzoek naar de oorsprong van de werken "complex" en zal het veel tijd in beslag nemen.

De speurders kwamen de schilderijen op het spoor na een persoonscontrole op 22 september 2010 op de sneltrein van Zürich naar München. Tegen Cornelius Gurlitt, die een grote som cash geld op zak had, loopt een onderzoek wegens "fiscale fraude" en "heling" van kunstwerken. Hildebrand Gurlitt had steeds beweerd dat zijn kunstverzameling in vlammen was opgegaan tijdens de bombardementen op Dresden van 13 februari 1945.

BELGA Foto AFP

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties