Veel Vlamingen lappen nieuwe rijbewijsregel gewoon aan hun laars: "Ze betalen boete met een glimlach"

In Vlaanderen moeten beginnende bestuurders verplicht een terugkommoment volgen: een verplichte bijscholing van vier uur, zes tot negen maanden na het behalen van het rijbewijs. Toch stuurt zo’n 1 op de 20 jongeren zijn kat, wat hen een stevige boete kan opleveren tot 4.000 euro. De sessie, die 125 euro kost, is bedoeld om jonge bestuurders bewuster te maken van de risico’s in het verkeer. Onder begeleiding oefenen deelnemers onder meer noodstops en ervaren ze de gevaren van afleiding, zoals gsm-gebruik achter het stuur.

Wat als je niet komt opdagen?

Wie de opleiding niet tijdig volgt, krijgt eerst een herinnering. Daarna is er nog een respijttermijn van twee maanden, maar dan met een extra kost van 62 euro. Wie ook dan niet verschijnt, riskeert een administratieve boete tot 4.000 euro. Hoewel rechtszaken zeldzaam zijn, kan de Vlaamse handhavingsdienst wel degelijk forse geldboetes opleggen. Factoren zoals ziekte of een verblijf in het buitenland kunnen het bedrag beïnvloeden, maar gemiddeld ligt de boete tussen 350 en 400 euro.

Boete betalen = cursus overslaan

Opvallend is dat wie de boete betaalt, het terugkommoment niet meer hoeft te volgen. Je behoudt je rijbewijs, zonder de opleiding te doen – weliswaar tegen een hoge prijs. Wie bijvoorbeeld 400 euro betaalt, vermijdt de cursus met een meerkost van 275 euro. Niet alle jongeren doen dit bewust: sommigen zijn niet goed geïnformeerd, vergeten het moment of vinden het simpelweg te duur. Toch benadrukt de Vlaamse overheid dat de cursus volgen niet alleen goedkoper is, maar ook cruciaal voor de verkeersveiligheid. (lees verder onder de afbeelding)

Heeft het terugkommoment effect?

Hoewel er nog geen officieel onderzoek is naar de impact op de verkeersveiligheid, zijn de eerste signalen positief. Volgens cijfers van Het Laatste Nieuws daalde sinds 2019 het aantal doden en zwaargewonden bij ongevallen met jonge bestuurders met bijna 25%. De overheid blijft ervan overtuigd dat elke vorm van sensibilisering helpt. De meeste jongeren volgen de cursus wél, en het aantal afwezigen neemt jaarlijks licht af. De boodschap blijft duidelijk: volg het terugkommoment, vergroot je verkeersinzicht en vermijd onnodige kosten.

(Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen