Na een lange loopbaan droomt iedereen van een welverdiend, zorgeloos pensioen. Maar wanneer Belgen hun toekomstige pensioenbedrag onder de loep nemen, valt dat vaak tegen. Voor velen blijkt het wettelijk pensioen ontoereikend om hun huidige levensstandaard te behouden. Gelukkig bestaat er een oplossing: het aanvullend pensioen. Toch wordt dit nog lang niet optimaal benut.
Wanneer je met pensioen gaat, ontvang je van de overheid een wettelijk pensioen. Dat bedrag wordt berekend op basis van drie pijlers: je loopbaanduur, het gemiddelde brutoloon dat je verdiende en je sociaal statuut (werknemer, zelfstandige of ambtenaar). Hoewel dit systeem een basis garandeert, is het zelden voldoende om comfortabel van te leven. Daarom kiezen veel Belgen ervoor om aanvullend te sparen. Dat kan via hun werkgever of op eigen initiatief, met de bedoeling om later over een extra inkomen te beschikken. Maar zelfs dan blijkt de spaarpot vaak kleiner dan gehoopt.
De twijfel over de toekomst van het pensioenstelsel groeit jaar na jaar. Uit recente cijfers blijkt dat intussen bijna 7 op de 10 Belgen vrezen dat pensioenen in de toekomst niet meer betaalbaar zullen zijn. Vooral jongeren verliezen het vertrouwen: tien jaar geleden was 55% van de 18- tot 49-jarigen sceptisch, vandaag is dat gestegen tot 67%. Die onzekerheid maakt het duidelijk: wie slim is, begint op tijd met bijkomend sparen. Want het wettelijk pensioen alleen zal het verschil niet maken. (lees verder onder de afbeelding)
Hoewel veel mensen wel degelijk investeren in een aanvullend pensioen, blijven de bedragen beperkt. Werknemers bouwen gemiddeld een aanvullend kapitaal op dat neerkomt op amper 18 euro per maand extra. Zelfstandigen doen het iets beter met zo’n 90 euro. Maar ook dat is vaak onvoldoende voor een financieel zorgeloze oude dag. Voor wie geen aanvullend pensioen via de werkgever kan opbouwen, bestaat er het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Dit systeem laat je toe om op eigen ritme een pensioenpot aan te leggen via een verzekering of pensioenfonds, binnen bepaalde fiscale grenzen.
Wie het slim aanpakt, begint vandaag al met plannen. Enkele tips om het maximale uit je aanvullend pensioen te halen:
Wachten op een magisch pensioenbedrag van de overheid is geen optie meer. Wie later zorgeloos wil genieten, begint nu met plannen en sparen. Of je nu werknemer of zelfstandige bent, een doordachte strategie en tijdige actie maken het verschil tussen overleven en écht leven na je carrière.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website