Niet alleen gepensioneerden krijgen een financiële klap te verwerken; ook werklozen worden getroffen door het zomerakkoord van de regering-De Wever. Dat blijkt uit recente berichtgeving op VRT 1.
Al eerder was duidelijk dat werklozen voortaan maximaal twee jaar recht zullen hebben op een werkloosheidsuitkering. Nu wordt echter ook duidelijk dat die uitkering vanaf volgend jaar zwaarder belast zal worden. “Werkloosheidsuitkeringen in België zijn al relatief laag,” zegt Koen Meesters, nationaal secretaris van de christelijke vakbond ACV. “Tot nu toe zorgde een belastingvermindering ervoor dat mensen toch nog iets overhielden. Maar die fiscale gunstmaatregel zou verdwijnen.”
Volgens Meesters is het wel correct dat de uitkeringsplafonds worden opgetrokken, wat sommigen tijdelijk een hogere uitkering oplevert. “Maar die stijging is van korte duur. De uitkering daalt daarna snel. En als daar nog het verlies van de belastingvermindering bijkomt, komen mensen in een bijzonder moeilijke situatie terecht.”
De vakbond maakt zich zorgen over de sociale gevolgen. “We dreigen in een situatie te belanden waarin mensen die ontslagen worden of op een andere manier in de problemen raken, al snel onder het niveau van het leefloon zakken,” aldus Meesters. “Natuurlijk moet werken lonen, dat betwisten we niet. Maar een degelijke werkloosheidsverzekering moet mensen in staat stellen hun rekeningen te betalen en met enige rust opnieuw werk te zoeken. Op deze manier dreigt dat onmogelijk te worden.”
Premier Bart De Wever erkent dat het verlies van de belastingvermindering gevolgen heeft, maar wijst op een overgangsmaatregel: “We hebben dit effect ingecalculeerd. Er blijft een belastingvermindering bestaan, waardoor de werkloosheidsuitkering in principe altijd boven het leefloon blijft. Die regeling loopt tot 2029. Tegen dan moet de bredere fiscale hervorming dit probleem structureel oplossen.”
(Bron: VRT - Intropic: screen grab YouTube)
Lees het artikel op de mobiele website