Moet ook jij een elektrische auto kopen? Dit zijn de voor- en nadelen Auto
Moet ook jij een elektrische auto kopen? Dit zijn de voor- en nadelen
Auto

Moet ook jij een elektrische auto kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Elektrisch rijden is een trend die al een aantal jaren speelt. De verhouding elektrische en niet elektrische auto’s wordt ieder jaar kleiner. Zo rijden er sinds begin 2020 al meer dan 60.000 elektrische auto’s rond. Dit aantal stijgt nog steeds ieder jaar.

Niet zo gek eigenlijk, zo heeft elektrisch rijden een aantal grote voordelen. Ondanks deze voordelen zijn er ook nog steeds een aantal punten die voor veel mensen een bottleneck zijn. Wij hebben in dit artikel alle voor- en nadelen op een rijtje gezet!

Voordelen van elektrisch rijden

Dat er voordelen zijn, dat is duidelijk. Een aantal van deze voordelen zijn voortgekomen uit nieuwe ontwikkelingen in techniek, maar andere zijn simpelweg door de overheid opgesteld omdat elektrisch rijden ook een maatschappelijke kwestie is.

Elektriciteit is goedkoper dan benzine en diesel

Om te beginnen, de meest voor de hand liggende: de variabele prijs. Hoewel de benzine prijzen momenteel ook extreem laag zijn, kunnen we gerust stellen dat door de bocht genomen elektrisch rijden een stuk goedkoper is.

Normaal gesproken scheelt dit tot wel 50% op een hele tank! In principe verdien je dus iedere keer als je je auto oplaadt geld als je het afzet tegen een ouderwetse benzine of diesel auto. Kies je voor een laadpaal thuis? Dan kan het zomaar zijn dat je nóg meer geld bespaard!

Moet ook jij een elektrische auto kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Financiële voordelen

We zeiden het al eerder, maar elektrisch rijden betekent financiële voordelen vanuit de overheid. Logisch, aangezien elektrisch rijden het milieu minder belast dan een benzine of diesel. Hoewel de standaard subsidie voor elektrisch rijden in 2019 is afgeschaft zijn er nog steeds financiële voordelen die deze vorm van rijden interessant maken. In Vlaanderen geldt er bijvoorbeeld een zero-emissiepremie.

Dit houdt in dat als je een auto koopt die geen uitstoot veroorzaakt, je recht heb op een premie die varieert tussen de 2.000 en 4.000 euro. Verder zijn er fiscale voordelen en betaal je géén verkeersbelasting in Vlaanderen als je volledig elektrisch rijdt.

Beter voor het milieu

Kies je voor elektrisch, dan kies je voor een beter milieu. Zo produceren elektrische auto’s, in tegenstelling tot benzines en diesels, geen stikstofoxiden en fijnstof. Ook stoten EV’s minder koolstofdioxide (CO2) uit, zowel tijdens de productie als het rijden zelf! Daarbij kun je zelfs kiezen om je auto op te laden met zelf opgewekte groene stroom, hierdoor belast je het milieu nog minder!

Nadelen elektrisch rijden

Naast voordelen zijn er ook nadelen aan elektrisch rijden. Naar verwachting zullen deze nadelen over tijd kleiner worden. De reden hiervoor is dat de markt van elektrisch rijden zich enorm snel ontwikkelt.

Moet ook jij een elektrische auto kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Lagere actieradius dan klassieke auto’s

Dit is een nadeel wat ieder jaar kleiner wordt. De eerste elektrische auto’s hadden een enorm lage actieradius, maar door technische ontwikkelingen wordt deze steeds beter. Zo halen de meeste auto’s tegenwoordig gemiddeld een actieradius van 200km, de wat kleinere een actieradius van net onder de 100km en een Tesla Model S zelfs 600km.

Deze laatste komt enigszins in de buurt bij de actieradius van klassieke auto’s. Echter zien we een trend waarbij de actieradius door technische ontwikkelingen steeds groter wordt. Momenteel is het nog niet altijd aan te raden om met de elektrische auto op vakantie te gaan, maar over een aantal jaar zal dit geen probleem meer zijn!

Opladen duurt relatief lang

Het opladen is iets wat voor veel mensen een reden is om niet over te stappen op elektrisch. Dit kan namelijk al gauw een paar uur duren. Onderweg wordt dit een grote ergernis aangezien je dan vrij lang moet wachten op een tankstation. Er is echter een oplossing!

Omdat de markt voor elektrisch rijden zich behoorlijk ontwikkeld heeft, kon de markt voor laadpalen niet achterblijven. De kosten van een laadpaal van 50five zijn hierdoor tegenwoordig ook voor mensen met een modaal inkomen betaalbaar.

Wanneer je een laadpaal thuis hebt, zal de tijd die opladen in beslag neemt ook geen probleem meer zijn. Dit doe je dan namelijk gewoon ’s nachts, zodat je ’s ochtends met een volle accu wegrijdt!

Bent je na het lezen van dit artikel klaar om over te stappen op elektrisch? Lees dan: Hoeveel geld krijg je nog voor je huidige auto?

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties