Belgische 'nobodies' rollen misdaadbende op in Londen (video) Clint Vecht Voor Jou!
Belgische 'nobodies' rollen misdaadbende op in Londen (video)
Clint Vecht Voor Jou!

Belgische 'nobodies' rollen misdaadbende op in Londen (video)

Wat doe je wanneer de politie je volledig in de steek laat, zelfs wanneer je hen ongeveer elk bewijsstukje tot in het kleinste detail in handen geeft? Zelf op onderzoek trekken!
Het overkwam Bram Schottey, zaakvoerder van Tones.be. Hij kreeg een ogenschijnlijk doodnormale bestelling om 15 laptops te leveren aan een Frans bedrijf, maar moest de laptops afleveren in Londen. Zoals het bij internationale bestellingen courant is, wachtte hij op het betalingsbewijs om te leveren. Vlak na de eerste levering volgde een tweede bestelling, waarna Schottey alles ging nakijken en wat bleek: het betalingsbewijs bleek minutieus vervalst.

Als hardwerkende zelfstandige voelde hij zich zwaar opgelicht - je zou voor minder wanneer je net voor 17.000 euro kwijt bent gespeeld - en dus trok hij naar de politie. Ondertussen leverde hij de oplichters een partij tegels - kwestie van het contact gaande te houden en de politie alle mogelijke middelen in handen te geven om de daders te klissen. Schottey trok naar de lokale Belgische politie om een klacht in te dienen. Na een poging om de Engelse flikken-collega's te contacteren gaven ze echter aan dat ze er weinig of niets aan konden doen. Vervolgens stak Schottey zelf het kanaal over om zijn klacht daar in te dienen. "De Londense politie geeft prioriteit aan zaken waar lichamelijk geweld aan te pas komt", was het antwoord daar. En voor de internationale politie was 'het bedrag van gestolen goederen te klein om er een internationale fraudezaak van te maken'. Einde verhaal dus.

Moedeloos zocht Schottey een andere uitweg. Het verhaal dat Clint ooit een gestolen laptop recupereerde uit de handen van enkele Bulgaren, leek voor Bram nog de laatste strohalm om zijn handelswaren terug te krijgen. Dus contacteerde hij onze redactie en wij besloten er onze twee grootste nobodies op te zetten om de 'Pink Panther', het brein achter de fraude, te zoeken. Dit is het vervolg.

Na de omzwervingen bij de levering van de eerste laptop hadden we met Bonni een 'medestander' die ons naar de organisator van de ganse fraude zou leiden. Vol goede moed over deze bizarre wending zetten we de jacht naar de 'Pink Panther', zoals we hem noemden vanwege zijn gelijkaardige accent, verder.

Vier maanden later is de getraceerde laptop veelvuldig opgedoken en hebben we voldoende aanwijzingen, inclusief een hoop naaktfoto's, om de eigenaar op te sporen. Wij reizen terug naar Londen om de finale jacht op de 'Pink Panther' en zijn bende in te zetten.

Achteraf bekeken hebben we de gestolen waren niet kunnen recupereren, maar de namen van meerdere bendeleden, hun GSM-nummers, adressen, foto's én video's, inclusief uitleg over de organisatie, hebben we wel achterhaald. Uiteindelijk slaagden we er in om één lid van de bende te laten arresteren door de politie, die ons bevestigden dat de man ook voor andere feiten gezocht werd. Twee pipo's die enkele dagen in Londen zaten, deden het onderzoek voor de politie met heel wat minder middelen en macht, terwijl de flikken alleen nog op de juiste knopjes hadden moeten drukken om de hele zwik op te rollen en terug naar Ivoorkust of een Engelse cel te sturen.

Toen we Bram Schottey contacteerden om te vragen wat de politie uiteindelijk met het dossier gedaan had, vertelde hij ons teleurgesteld: "Geseponeerd". Internationaal frauderen, het blijkt een lucratieve business te zijn zonder al te veel risico's. (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties